Винищувач F-16. Джерело: Вікіпедія

Коли винищувачі F-16 з’являться в небі України: прогноз європейських посадовців після конференції в Мюнхені

Перші винищувачі F-16 можуть з’явитися в українському небі орієнтовно у червні 2024 року. В Європі вважають це найреальнішим терміном.

Про це повідомив Foreign Policy з посиланням на двох європейських посадовців, які були присутні на Мюнхенській безпековій конференції.

"Думаю, що в червні ми побачимо їх в Україні", — цитує видання слова міністра оборони Литви Арвідаса Анушаускаса.

Такі ж часові рамки назвав ще один європейський посадовець, ім’я якого не вказують.

"Українська влада розраховує, що до кінця фінансового року у США, тобто до вересня, навчання на винищувачах пройдуть 12 пілотів", — зазначили в статті.

Раніше орієнтовними термінами надання винищувачів Україні називали перший квартал 2024 року. Зараз, як бачимо, терміни дещо змістилися — до літа цього року.

F-16 для України: що відомо

Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня 2023 року очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. Наприкінці літа навчання стартували.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

На початку вересня міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер заявив, що його країна візьме участь у навчанні українських пілотів на винищувачах F-16 у складі "авіаційної коаліції" на чолі з Нідерландами та Данією. Для цього залучать два літаки.

Нагадаємо, цього тижня начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що триває фінальний етап у процесі постачання Україні американських винищувачів F-16. Пілоти завершують навчання, тому навесні є усі шанси побачити літаки у небі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.02.2024 10:15