Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

Колишній генсек НАТО Столтенберг визнав помилки Альянсу щодо України

Ненадання Україні вчасної військової підтримки полегшило повномасштабне вторгнення Росії. Це має стати уроком на майбутнє для всіх партнерів із НАТО.

Про це заявив колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю німецькому виданню Spiegel.

Журналіст нагадав, що нещодавно Столтенберг визнав помилку не надати Україні зброю, яка могла б ефективно стримувати Росію після 2014 року. На це колишній генсек НАТО зауважив, що "завжди легко сказати, озираючись назад, що можна було зробити краще". Наразі він вважає, що "відсутність військової підтримки полегшила Росії вторгнення".

"Це має стати уроком на майбутнє для всіх партнерів по НАТО. Ми інвестуємо в нашу військову міць не для того, щоби вести війну, а для того, щоби запобігти їй. Інакше не лише Росія, а й ніхто не сприйматиме нас серйозно", — акцентував він.

За словами Столтенберга, деякі союзники постачали зброю, але цього було замало.

"Ми повинні визнати це самі перед собою. На той час ми думали, що поміркованіший курс кращий. Ми мали занадто мало розуміння терміновості надання військової та фінансової допомоги для створення потужної української армії та запобігання російському вторгненню. Це помилка", — зауважив він.

Колишній генсек НАТО також додав, що зміни, які відбуваються в Росії, агресивність кремлівського диктатора Володимира Путіна, яка зростає, не залишилися непоміченими.

Нещодавно новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що союзники у НАТО не повинні боятися ядерних погроз, до яких вдається очільник Кремля у спробі послабити військову допомогу Україні з боку Заходу.

Нагадаємо, що сьогодні НАТО розпочало щорічні маневри із захисту території країн Північноатлантичного альянсу. Навчання мають назву Steadfast Noon, їх проводять за допомогою ядерної зброї.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.10.2024 12:55