Фото ілюстративне. Джерело: nato.int

НАТО різко змінить відносини з Росією: про що йдеться

На зустрічі 17-18 жовтня в Брюсселі міністри оборони держав НАТО обговорять перегляд відносин Північноатлантичного альянсу з Росією. Це пов’язано з тим, що деякі двосторонні документи не відповідають реаліям часу.

Про це повідомило видання Politico з посиланням на американського високо посадовця, який спілкувався з журналістами на правах анонімності.

За його словами, в НАТО вже декілька місяців тривають непублічні обговорення стосовно офіційного визначення відносин із Москвою, а зустріч міністрів у Брюсселі наступного тижня стане першою офіційною нагодою продовжити ці дискусії.

Серед питань, які обговорять у НАТО, він згадав Основоположний акт НАТО-Росія, підписаний 1997 року. Цей документ фактично продовжує діяти, хоча в окремих країнах заявляли, що повномасштабне вторгнення 2022 року зробило його недійсним.

"Зараз ми повинні мати розуміння в Альянсі, що Основоположний акт і Рада НАТО-Росія створювали для іншої епохи. Думаю, що союзники готові сказати, що це була інша епоха в наших відносинах із Росією, тому ми заслуговуємо на щось нове", — додав посадовець зі США.

Він уточнив, що проекту нової стратегії стосовно Росії ще немає, оскільки основна увага наразі приділяється збору думок 32 країн НАТО. Водночас, за словами співрозмовника медійників, не очікується, що стратегія ухвалить суттєві рішення у військовому плані.

Рада НАТО-Росія — орган, створений після Холодної війни для двостороннього партнерства з питань безпеки, — не збиралася з 2022 року. Перегляд відносин Альянсу з Москвою схвалили лідери держав НАТО на саміті у Вашингтоні в липні 2024 року. Очікується, що нову стратегію стосовно Росії затвердять на саміті в Гаазі у червні 2025 року.

Нагадаємо, що генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Марк Рютте заявив, що союзники по НАТО "не повинні та не будуть" прислухатися до брязкання ядерною зброєю російського диктатора Володимира Путіна. Він запевнив, що Альянс сильний і може відповісти на будь-які погрози.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.10.2024 09:33