Фото ілюстративне. Джерело: defenseone

Стартували щорічні ядерні навчання НАТО: які їх особливості

У понеділок, 14 жовтня, НАТО розпочало щорічні маневри із захисту території країн Північноатлантичного альянсу. Навчання мають назву Steadfast Noon, їх проводять за допомогою ядерної зброї.

Про це повідомили офіційні інформаційні ресурси НАТО. Там зазначили, що близько 2000 військовослужбовців із восьми баз військово-повітряних сил залучені до навчань протягом наступних двох тижнів.

Маневри в повітрі передбачатимуть навчання за участю понад 60 літаків. До них входять сучасні винищувачі, здатні транспортувати ядерні бомби США, розміщені в Європі, бомбардувальники дальнього радіуса дії, а також літаки спостереження та літаки-заправники.

Цього року місцем проведення маневрів є бази в Бельгії та Нідерландах, а також повітряний простір над Великою Британією, Данією та Північним морем. Залучено літаки з 13 країн НАТО.

У Північноатлантичному альянсі наголосили, що Steadfast Noon не є реакцією на агресивну війну Росії проти України та що бойова зброя не використовується.

Однак, за оцінками аналітиків, ці навчання також повинні надіслати Москві чіткий сигнал про те, що НАТО готовий захистити себе ядерною зброєю в разі найгіршого сценарію.

"Ядерне стримування є наріжним каменем безпеки Альянсу. Steadfast Noon є важливим випробуванням ядерного стримування Альянсу та надсилає чітке повідомлення будь-якому супротивнику, що НАТО захищатиме та оборонятиме всіх членів Альянсу", — сказав генеральний секретар НАТО Марк Рютте.

Нагадаємо, сьогодні президент США Джо Байден висловився за переговори з Росією, Китаєм і Північною Кореєю для зменшення ядерної загрози. При цьому такі контакти мають відбуватися "без попередніх умов".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.10.2024 09:38