Фото ілюстративне зі соцмереж

Литва пішла на поступки українцям щодо вивчення мови

У середу, 21 лютого, влада Литви продовжила тимчасовий захист для українців до березня 2025 року. Також продовжено термін, протягом якого від біженців з України, які планують або вже влаштувалися на роботу, не вимагатимуть знання литовської мови.

Про це повідомила агенція LRT.

"Українці, яким надано тимчасовий захист у Литві, звільняються від вимоги володіння державною мовою для працевлаштування протягом трьох років після надання тимчасового захисту в країні", — йдеться у повідомленні.

Спочатку період на вивчення литовської мови складав два роки після отримання тимчасового захисту.

Як повідомили у Міністерстві освіти, науки та спорту Литви, держава "продовжить надавати українцям можливість вивчати литовську мову за допомогою заходів, що фінансуються Службою зайнятості, або через систему індивідуальних навчальних рахунків".

Видання нагадало, що в середині березня 2023 року Литовська мовна інспекція поінформувала політиків, що з березня 2024 року вона розпочне перевіряти рівень володіння мовою українських біженців, які працюють у країні, згідно із законодавством. Зокрема, в листі відомства йшлося, що якщо роботодавці не нададуть сертифікат про проходження мовного тесту їхніми працівниками, "мовна інспекція та муніципальні мовні органи будуть змушені вжити відповідні заходи".

Уряд країни також продовжив термін тимчасового захисту для українських біженців до березня наступного року.

Нагадаємо, що на початку лютого Україна отримала черговий пакет військової допомоги. Литва передала нашим захисникам необхідне для зимового сезону обладнання та десятки тисяч комплектів теплого одягу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.02.2024 17:58