Фото: www.pexels.com

Мінфін залучив понад $1 млрд фіндопомоги від партнерів з початку року: яка країна виділила найбільше коштів

З початку 2024 року Мінфін залучив мільярд доларів грантів та пільгового фінансування від міжнародних партнерів. Найбільшим донором стала Японія.

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів України.

Так, у січні-лютому 2024 року до загального фонду державного бюджету України надійшло близько 1,2 мільярда доларів зовнішнього фінансування. Грантові кошти, які надаються на безповоротних умовах, склали майже 75% із загального обсягу фінансової допомоги.

Серед донорів у січні-лютому 2024 року:

  • Японія — 901 мільйона доларів США (пільгове фінансування та гранти);
  • Норвегія — 295 мільйона доларів США (грант);
  • Іспанія — три мільйони доларів США (пільгове фінансування).

"Усі кошти за перші два місяці 2024 року надійшли до держбюджету через проекти Світового банку", — зазначають у міністерстві.

Японія надала грант у сумі 465 мільйона доларів у межах проекту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine), пільговий кредит у сумі 297 мільйона доларів через проект "Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності" (INSPIRE), грант у сумі 89,8 мільйона доларів через проект "Екстрений проект надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України" (ARISE), грант обсягом 49,4 мільйона доларів через проект "Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей" (HOPE).

Норвегія спрямувала грантове фінансування обсягом 295 мільйона доларів у межах проекту PEACE in Ukraine.

Іспанія виділила три мільйони доларів кредитних коштів через проект "Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя" (HEAL Ukraine).

Очікується, що у березні 2024 року до державного бюджету України надійде фінансова допомога від Європейського Союзу, Японії та Великобританії, а також від МВФ за умови успішного третього перегляду програми співпраці, що має бути затверджено Виконавчою радою Фонду.

"Кошти від міжнародних донорів продовжують бути важливим джерелом фінансування державного бюджету України в умовах повномасштабної війни. Мінфін України відданий підзвітності та ефективності використання фінансової допомоги від партнерів. З цією метою Міністерство фінансів у співпраці зі Світовим банком і партнерами з розвитку забезпечують прозорість залучення і використання зовнішнього фінансування", — додали в прес-службі.

Нагадаємо, 28 лютого міністр фінансів Сергій Марченко на онлайн зустрічі фінансового блоку "Великої сімки" заявив, що Україні необхідна подальша систематична допомога від партнерів для забезпечення соціальних видатків. Щомісячна потреба у зовнішньому фінансуванні державного бюджету у 2024 році становить близько трьох мільярдів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.02.2024 18:18