Фото ілюстративне. Джерело: nato.int

Міністри країн "Великої сімки" зробили важливу заяву щодо членства України в НАТО

Міністри оборони країн G7 підтримали незворотний шлях України до повної євроатлантичної інтеграції. Йдеться також про повноцінне членство в НАТО.

Про це повідомила агенція Reuters із посиланням на спільну заяву за підсумками зустрічі в Неаполі. В документі міністри наголосили на своїх намірах продовжувати надавати допомогу Україні, включно з військовою підтримкою в короткостроковій і довгостроковій перспективі.

"Ми підтримуємо Україну на її незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включно з членством у НАТО", — йдеться у заяві.

Міністри акцентували на важливості продовжувати підтримувати навчальні та тренувальні потреби українських сил оборони.

"Ми вітаємо відповідні зусилля НАТО та ЄС в рамках Програми НАТО з надання допомоги та тренування в галузі безпеки для України та Місії ЄС з надання військової допомоги на підтримку України, які також надаватимуть підтримку довгостроковому розвитку та реформуванню Збройних сил України, в тому числі військову допомогу", — зазначено в документі.

Міністри зауважили, що пріоритетним завданням має стати робота над пошуком рішень для створення української армії, взаємосумісної з країнами-членами та НАТО, здатної захистити Україну зараз і стримувати подальші атаки в майбутньому.

"Ми підтверджуємо, що нашою кінцевою метою залишається досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру відповідно до міжнародного права, викладеного в Статуті ООН та його принципах, що забезпечує повагу до суверенітету і територіальної цілісності України", — зазначається в документі.

Раніше президент Володимир Зеленський презентував свій "план перемоги", який складається із п’яти пунктів. Перший із них передбачає невідкладне запрошення України у НАТО.

Нагадаємо, вчора журналісти CNN оприлюднили матеріал, у якому вказали, що в НАТО розпочали підготовку до варіанту, що США відіграватимуть меншу роль у підтримці України у війні проти Росії. Особливо це може відчуватися після виборів президента.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.10.2024 19:40