Фото: ДПСУ

На польському кордоні досі заблоковані шість пунктів пропуску: скільки вантажівок стоять у чергах

Станом на 6 березня продовжується блокування шести напрямків на кордоні з Польщею. Там у чергах в бік України стоять понад дві тисячі вантажівок. 

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі національного телемарафону.

"Станом на ранок сьогодні на всіх шести напрямках в чергах на території Польщі перебувають трохи більш як 2300 вантажівок, які очікують на можливість проїзду в бік України", — зазначив він.

За його словами, заблокованими ділянками кордону залишаються шість пунктів пропуску:

  • "Ягодин";
  • "Угринів";
  • "Устилуг";
  • "Рава-Руська";
  • "Шегині";
  • "Краківець".

Демченко додав, що найбільші черги фіксуються у напрямку пунктів пропуску "Краківець" та "Ягодин". За його словами, від 1 березня польські протестувальники взагалі не пропускали вантажівки в обох напрямках на пункті пропуску "Шегині". Проте 4 березня протестувальники вирішили пропускати в бік України по 12 вантажівок раз на 12 годин. Таким чином кордон перетнуло по 60 фур в обох напрямках. 

"Це вкрай низькі показники. Іншим категоріям транспорту, зокрема легковим автомобілям, автобусам польські фермери не перешкоджають в русі в обох напрямках, і ці категорії транспорту вільно перетинають кордон", — додав посадовець.

Блокування кордону: що відомо

З листопада 2023 року польські перевізники та фермери блокують український кордон. У січні вдалося тимчасово розблокувати кордон, у лютому протести на польсько-українському кордоні відновилися. До того ж нещодавно у ході протестів поляки на кордоні почали висипати українське зерно. Зокрема, 24 лютого на залізничній станції "Дорогуськ" утретє пошкодили вагони з українською агропродукцією. Зокрема, вантажні вагони з бобами.

Також у ніч на 25 лютого в Польщі на станції Котомеж також була розсипана українська агропродукція з восьми напіввагонів. Вантаж прямував транзитом до порту Гданськ, звідки направлявся до інших країн світу.

28 лютого Україна та Польща провели переговори щодо розблокування кордону. Зустріч тривала чотири години, але тему тимчасового закриття кордону не порушували.

Нагадаємо, минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що ситуація на польському-українському кордоні вже вийшла за межі економіки й моралі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.03.2024 14:55