Фото ілюстративне зі соцмереж

На Полтавщині встановили рекорд щодо "непридатних до служби": суд заарештував документи ВЛК

У Полтавській області зафіксували найвищий в Україні показник осіб, яких визнали непридатними до служби після проходження комісій. Тож суд у Полтаві наклав арешт на документи районних військово-лікарських комісій (ВЛК) регіону.

Про це повідомила прес-служба Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). За його висновками, у Полтавській області виявлено найбільший показник (20%) тих, хто проходив ВЛК, а надалі їх визнавали непридатним до служби в лавах української армії.

За версією слідства, працівники ВЛК Полтавщини, ймовірно, отримували неправомірну вигоду від військовозобов'язаних, визнаючи їх непридатними "на папері".

Зокрема, згідно з даними, Полтавська область входить у п’ятірку областей, де зафіксовано найбільшу кількість осіб, визнаних обмежено придатними, – 31% від загальної кількості тих, хто проходив комісію 2022 року та 30% за дев’ять місяців 2023 року.

В ухвалі районного суду Полтави зазначено, що документи можуть бути доказом вчинення злочину, тому їх заарештували.

"З метою проведення повного, всебічного й об’єктивного досудового розслідування кримінального провадження зважаючи на те, що вилучене майно може бути доказом вчинення злочину та містить відомості, що можуть бути використані як доказ фактів і обставин, що є предметом досудового розслідування та є необхідними для проведення експертних досліджень, виникла необхідність у накладенні на нього арешту", — пояснили в ухвалі Жовтневого районного суду Полтави.

Відсоток непридатних до служби за областями

Інфографіка: uawarinfographics

Нагадаємо, раніше директорка департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони Оксана Сухорукова розповідала, що в Україні статусу "обмежено придатний" уже немає. Проте придатних для військової служби громадян ділять на категорії за ступенем функціональності. Їх є чотири.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.06.2024 14:10