Фото: МЗС України

На російсько-грузинському кордоні "застрягли" українці, які були в окупації: в МЗС розповіли подробиці

Міністерство закордонних справ України працює над поверненням шістьох своїх громадян, які знаходяться на кордоні Росії та Грузії на пункті пропуску Верхній Ларс. Вони були вивезені з тимчасово окупованої території до країни-агресора.

Про це повідомили у прес-службі МЗС, пише "Суспільне".

"МЗС разом із компетентними органами України займається справою шістьох українців, які нині знаходяться на російсько-грузинському кордоні. За наявною інформацією, згадані громадяни відбували покарання на тимчасово окупованій території України та були вивезені російською окупаційною армією до Росії", — повідомили у міністерстві.

Зазначається, що на даний час здійснюється перевірка їхніх осіб, юридичних аспектів відбуття визначеного судом покарання, та опрацьовується питання їхнього повернення до України.

За наявною інформацією, українці відбували покарання на тимчасово окупованій території України та були вивезені російською окупаційною армією до Російської Федерації.

"Наразі здійснюється перевірка їхніх осіб та юридичних аспектів відбуття визначеного судом покарання, опрацьовується питання їхнього повернення до України", — додали в МЗС.

Відомо, що волонтери Choose to help передають українцям воду, їжу та медикаменти.

"Отримала інформацію, що на верхньому Ларсі застрягла група громадян України та що їм потрібна активна допомога, тому що їжа у них закінчувалася і буквально її вистачало до (вчорашнього) вечора. Ми в такому режимі стихійного штабу почали збирати гроші й організувати постачання на нейтральну частину Верхнього Ларса", — розповіла волонтерка.

За її словами, волонтери шукали попутну машину, щоб передати українцям необхідні речі.

"Ми вчора закупили продуктів і медикаментів за списками, яку склали українці, і на попутну машину завантажили, і вранці вони отримали перший необхідний набір допомоги. Зараз планується друга машина, яка привезе теплі речі, одяг, якийсь набір їжі та води. Найімовірніше, до вечора вони до вечора отримають додаткову допомогу. Сподіваюся, що їм привезуть теплі речі, тому що ночувати на КПП досить холодно", — додала вона.

Волонтерка зазначила, що шестеро українців зараз перебувають на КПП Дар’ял, на грузинській стороні, одразу за паспортним контролем.

"Я знаю, що всі служби, які можуть бути залучені до розв'язання цього питання — вони вже залучені, включно з ООН. Але поки що системної допомоги ще не організовано. Я знаю, що українська сторона теж у курсі та намагається їм допомогти", — сказала представниця Choose to help.

Відомо, що раніше грузинські ЗМІ з посиланням на МЗС держави повідомляли, що шестеро українців перебувають у нейтральній зоні на пункті пропуску Верхній Ларс. Вони були колишніми вʼязнями, яких російські окупанти вивезли з Херсонщини.

Нагадаємо, російські загарбники на тимчасово окупованих територіях продовжують вивозити українських дітей до Росії. Зафіксовані чергові випадки депортації неповнолітніх до санаторіїв та баз відпочинку на території РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.08.2023 16:23