Штеффен Гебештрайт. Джерело: "Укрінформ"

"Не дозволимо себе залякати": Німеччина відреагувала на погрози Росії європейським столицям

Рішення США розмістити на території Німеччини ракети великої та середньої дальності послужить винятково для стримування агресивної поведінки Росії. Її погрози у зв’язку з цим не є новими.

Про це повідомив "Укрінформ" із посиланням на заяву на брифінгу в понеділок, 15 липня, речника федерального уряду Штеффена Гебештрайта. За його словами, Берлін взяв до уваги чергові погрози Кремля, зокрема, речника глави Кремля Дмитра Пєскова, але не почув нічого нового.

"Нічого нового Пєсков не сказав, адже позиція відома: російське військово-політичне керівництво давно вже націлилися на європейські столиці", — зауважив Гебештрайт.

При цьому він визнав, що "подібні заяви в принципі завжди треба сприймати серйозно". Речник підкреслив, що обговорювати можливі ініціативи із роззброєння з російською стороною наразі не є можливим, адже "Росія поводиться набагато агресивніше зі своїми сусідами, ніж раніше", зокрема, продовжує війну, в якій масовано атакує ракетами.

Гебештрайт додав, що рішення американської адміністрації розмістити 2026 року конвенційну зброю великої дальності в Німеччині пов’язане саме з тим, що змінилася безпекова ситуація. Він також нагадав, що російське керівництво кілька років тому вийшло з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, Росія не лише розробляє нове озброєння, але й розміщує їх у близькості до кордонів.

"Тому експерти з безпеки сходяться у думці про необхідність неядерної компоненти стримування у центрі Європи, зокрема, в Німеччині", — сказав урядовий речник.

Він акцентував, що Берлін веде перемовини з колегами у Великій Британії, Франції, Італії й іншими щодо розробки такої зброї, і поки Європа розроблятиме власну зброю, що потребує часу, США вирішили паралельно з 2026 року розмістити деякі зі своїх систем. За його словами, уряд ФРН вітає таке рішення.

"Йдеться про стримування. Зброя має бути далекобійною та дуже точною, вона має запобігти намірам атакувати Німеччину", — наголосив Гебештрайт.

Він звернув увагу на те, що розміщення американських ракет має вирівняти великий дисбаланс, який склався на тлі того, що Росія всі останні роки розробляла, виробляла та розміщувала свої ракети.

Водночас він сказав, що треба намагатися "знову дістатися до ситуації роззброєння із використанням переговорних каналів з російською стороною, повернутися до механізмів, з яких Росія минулими роками знову й знову виходила".

Речник МЗС Себастьян Фішер, коментуючи заяви Пєскова, наголосив своєю чергою: "Ми не дозволимо себе залякати та посіяти страх такими заявами".

Раніше повідомлялося, що США планують розмістити певну кількість ракет Tomahawk на території Німеччини. Це відбудеться вперше після завершення "холодної війни".

Нагадаємо, речник Пентагона, генерал-майор Пет Райдер заявив, що, коли мова йде про дозвіл на удари далекобійними ракетами ATACMS по території Росії, Сполучені Штати Америки все ще побоюються поширення війни за межі України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.07.2024 19:40