Фото: Pixabay

"Не поодинокий випадок": в ООН відреагували на відео зі стратою українського військового

В Організації Об'єднаних Націй заявили, що шоковані особливо жахливим відео страти росіянами полоненого українського солдата.

Про це йдеться у заяві Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

В ООН додали, що воєнні злочини, скоєні в Україні, повинні бути належним чином розслідувані.

"На одному з відео показана жорстока страта чоловіка, імовірно українського військовополоненого, а на іншому — понівечені тіла вірогідно українських військовослужбовців. На жаль, це не поодинокий випадок. В останніх доповідях Місія задокументувала низку серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, в тому числі скоєних проти військовополонених. Ці останні порушення, як і інші, мають бути належним чином розслідувані, а винні — притягнуті до відповідальності", — йдеться у повідомленні.

Що відомо про страту українського військового?

Відео в мережі з'явилося 11 квітня 2023 року. Проте, ймовірно, було записане раніше, з огляду на кількість зелених рослин у кадрі. На ньому російський окупант використовує ніж, аби відтяти голову українському військовому. Голос на початку відео підтверджує, що жертва могла бути живою, коли розпочалася страта.

Аналітики припускають, що такі жорстокі відео потрапляють в мережу, якщо співучасник злочину втік або зрадив. Відео могли також знайти в телефоні вже ліквідованого командира і вирішили викласти в мережу. 

Президент Володимир Зеленський відреагував на відео страти бійця ЗСУ. Він наголосив, що Україна нічого не збирається забувати і прощати вбивцям.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов вважає, що у Росії публікують відеозаписи щодо звірств над військовослужбовцями України для залякування своїх бійців та українців. Таким чином російське командування хоче відбити бажання загарбників здаватися у полон.

Також стало відомо, що окупант Єгор Гузенко з позивним "Тринадцятий" може мати відношення до страти українського військового. У мережі він активно публікує заклики звірячих розправ над українцями.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся з листами до Верховного Комісара ООН з прав людини, Моніторингової місії ООН в Україні, Генерального Секретаря ООН, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, через відео, на якому російські окупанти страчують українського військовополоненого.

Нагадаємо, CNN знайшло ще одне відео обезголовлених українських полонених. За даними журналістів, перше відео страти українських військових було зняте поблизу Бахмута й опубліковане 8 квітня. Його нібито зняли російські найманці з ПВК "Вагнера", на ньому видно обезголовлені трупи двох українських військових, які лежать на землі біля знищеного бронетранспортера. У загиблих солдатів, схоже, також відрубані руки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 12.04.2023 15:55