Фото: Офіс президента

"Не представляє Євросоюз": Боррель відреагував на візит Орбана до Москви

Візит очільника угорського уряду Віктора Орбана до Москви пройде виключно в межах двосторонніх відносин між Угорщиною та Росією. Цей візит не має відношення до головування Будапешту в Європейському Союзі.

Про це у п'ятницю, 5 липня, повідомив очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель, пише "Європейська правда".

"Це не передбачає жодного зовнішнього представництва ЄС. За це відповідає президент Європейської ради на рівні глав держав або урядів, а також високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки на рівні міністрів", — наголосив Боррель.

За його словами, що Орбан не отримав жодного мандата від Ради ЄС на візит до Москви. Він також додав, що російському диктатору Володимиру Путіну висунуто звинувачення Міжнародним кримінальним судом і видано ордер на арешт за його роль у примусовій депортації дітей з України до Росії.

"Позиція ЄС щодо загарбницької війни Росії проти України відображена у багатьох висновках Європейської ради. Ця позиція виключає офіційні контакти між ЄС та президентом Путіним. Таким чином, прем'єр-міністр Угорщини не представляє ЄС у жодній формі", — додав посадовець.

Варто зазначити, що у п'ятницю, 5 липня, літак, ймовірно, з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном на борту вилетів з Будапешта та залетів у повітряний простір Білорусі. Це відбулось на тлі повідомлень про заплановану зустріч Орбана з Путіним у Москві.

Журналіст VSquare і Direkt36 Саболч Пані повідомив, що Орбан буде в Азербайджані у п’ятницю, 5 липня, та в суботу, 6 липня. Офіційно візит Орбана до Москви досі не підтверджений.

"Я був би вкрай шокований, якби вони обманули і збрехали нам!" — написав він.

Нагадаємо, 4 липня президент Володимир Зеленський в інтерв'ю Bloomberg відреагував на заклики Орбана до припинення вогню. Зеленський зазначив, що на сьогодні не можна говорити про припинення вогню на полі бою, адже країна-агресорка Росія не дотримується домовленостей. Гарант додав, що для того, аби запровадити режим припинення вогню Україні необхідно розробити чіткий план.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.07.2024 12:37