Фото: сторінка Віктора Орбана у соцмережі Х (Twitter)

Орбан розповів, чи вступить Україна в ЄС під час війни з Росією

В України мало шансів вступити до Євросоюзу під час війни з Російською Федерацією. Для прийняття нових членів потрібна одностайна згода усіх 27 країн Євросоюзу.

Таку заяву зробив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в ефірі державного радіо, пише AP. Він вважає нереалістичним вступ України до ЄС, доки триває війна, та вбачає у цьому проблему навіть для рішення про початок переговорів про вступ.

"Коли ми будемо обговорювати майбутнє України у Брюсселі восени, у нас не вийде уникнути питання, чи ми можемо серйозно задумуватися про членство такої країни. Чи можна починати переговори з країною, яка у стані війни? Ми не розуміємо, якою є територія цієї країни, тому що вона все ще воює, і не знаємо, яким є її населення, тому що це населення виїздить… Приймати країну, не знаючи її параметрів, було б безпрецедентно", — сказав Орбан. 

Глава угорського уряду наголосив, що для прийняття нових членів ЄС потрібна одностайна згода усіх 27 країн Євросоюзу, і в Угорщині для цього потрібне було б рішення парламенту. 

Орбан також не вірить, що Україні вдасться стати повноцінним членом Євросоюзу протягом двох років.

"Коли я спілкуюся з депутатами, то не відчуваю палкого бажання угорського парламенту голосувати за вступ України до ЄС через два роки. Тож я був би обережним з такими амбітними планами", – сказав він.

Позиція Угорщини щодо війни в Україні

Угорські урядовці нерідко виступають з антиукраїнськими заявами. Зокрема, прем'єр-міністр країни Віктор Орбан закликав Україну до припинення війни шляхом переговорів із Росією й запевняв, що "ситуацію можна виправити лише шляхом дипломатії". Також Орбан пропонував країнам Заходу укласти угоду із диктатором Володимиром Путіним, яка не передбачатиме повернення Криму Україні та членства Києва в Північноатлантичному альянсі.

Крім цього, Віктор Орбан вимагав від України звіту щодо використання коштів, які раніше надав Європейський Союз. Він також виступив проти плану Єврокомісії щодо надання нашій державі більшої фінансової підтримки. На думку Орбана, Угорщина та Європейський Союз платять "значну ціну" за підтримку України. Він вважає, що першою помилкою Європи було глобалізувати цю війну. До того ж, за його словами, Європа змушена фінансувати багато українських потреб. На переконання глави угорського уряду, без підтримки партнерів війна одразу закінчиться, адже Україна "не існує економічно".

Угорщина від початку повномасштабної війни з РФ не надала Україні військової допомоги, а також блокує санкції Європейського союзу проти Росії. Крім того, Будапешт продовжує торгувати з РФ, а представники угорської влади відвідують Москву.

Нагадаємо, що 25 вересня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висунув умови Україні щодо членства в НАТО. Він заявив, що його країна не підтримуватиме нашу державу у жодному питанні, поки вона не відновить "права" етнічних угорців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.09.2023 14:49