Фото: Getty images

Ордер на арешт Путіна: в Орбана зробили скандальну заяву

Угорщина не буде арештовувати президента Росії Володимира Путіна, якщо він в'їде в країну. Про це заявив 23 березня глава адміністрації прем'єр-міністра Віктора Орбана Гергелі Гуляш

Про це повідомляє Reuters.

Відзначимо, Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна. Він має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей. Тепер диктатора мають заарештувати за межами Росії та передати до міжнародного суду.

Угорщина підписала та ратифікувала Римський статут, який створив Міжнародний кримінальний суд. Проте глава адміністрації Орбана Гергелі Гуляш сказав, що Римський статут не був вбудований в угорську правову систему.

"Ми можемо посилатися на угорський закон і виходячи з цього, ми не можемо заарештувати президента Росії, оскільки статут МКС не був оприлюднений в Угорщині", — сказав Гуляш.

Також він сказав, що його уряд "не сформував позиції" щодо ордера на арешт Путіна.

"Ці рішення не найвдаліші, оскільки вони ведуть у бік подальшої ескалації, а не до миру, це моя особиста суб’єктивна думка", — додав Гуляш.

Що відомо про рішення суду в Гаазі

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Раніше очільник Офісу генпрокурора України Андрій Костін заявив, що російський президент Володимир Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей. Тепер Путіна мають заарештувати за межами Росії та передати до міжнародного суду.

Також повідомлялось, що можливість перебувати в інших країнах світу для російського диктатора Володимира Путіна стала проблемною.

У Міністерстві зовнішніх справ Росії відреагували на видачу Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Путіна. Для країни-агресора такі документи не мають жодного значення.

Південно-Африканська Республіка може бути першою, хто заарештує Путіна під час його запланованого візиту в серпні. ПАР ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду і зобов’язана видати ордер на арешт.

У понеділок, 20 березня, депутати Верховної Ради України закликали ООН та парламенти країн світу до виконання Римського статуту та затримання президента РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.03.2023 15:51