Александр Стубб / скріншот

Пекін може припинити війну в Україні одним дзвінком до Москви, — президент Фінляндії

Залежність Росії від Китаю досягла такого рівня, що Пекін має змогу припинити війну в Україні одним телефонним дзвінком до Москви.

Про це повідомив президент Фінляндії Александр Стубб, пише Bloomberg.

Політик наголосив, що якби лідер Китаю Сі Цзіньпін сказав: "Час розпочати мирні переговори", то Росія була б змушена це зробити. За словами президента Фінляндії, Пекін буде у виграшній позиції у випадку припинення агресивної та колоніальної війни"Москви в Україні.

"Росія зараз дуже залежить від Китаю. Один телефонний дзвінок від президента Сі Цзіньпіна вирішив би все. У них не було б іншого вибору", — додав Стубб.

Він зазначив, що президент Китаю має захищати міжнародні правила, які пов'язані з територіальною цілісністю і суверенітетом. За словами Стубба, це було б правильно та продемонструвало б лідерство Китаю.

Зокрема, Стубб не погодився з пропозицією щодо припинення вогню прем'єра Угорщини Віктора Орбана, яку він виклав президенту України Володимиру Зеленському під час свого візиту до Києва. 

"Наразі не може бути й мови про те, щоб наполягати на припиненні вогню, потрібні справжні мирні переговори. Єдине, що розуміє Росія — це сила. І тому чим більше ми зможемо допомогти Україні зараз, тим швидше закінчиться війна", — заявив Стубб.

Також політик закликав країни Європи збільшити підтримку України та нарощувати власну обороноздатність як у традиційних військових засобах, так і в протистоянні в гібридній війні з Москвою. За його словами, Київ потребує як матеріальної допомоги, так і політичної. Йдеться про зміцнення курсу на членство України в Європейському Союзі та Північноатлантичному альянсі.

Стубб зазначив, що європейські країни повинні розробити план протидії російським гібридним атакам, який передбачає як плани відновлення систем після атак, так і впорядкування комунікацій, щоб протистояти Кремлю.

Нагадаємо, 28 червня президент Фінляндії Александр Субб ухвалив рішення щодо надання Україні військової допомоги. Це вже 24-й пакет оборонної допомоги від Гельсінкі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.07.2024 18:36