Фото: прес-служба МЗС України

Погодження 50 млрд євро для України: як зросла сума допомоги після історичного рішення союзників

Завдяки рішенню Європейської Ради 1 лютого підтримка Європейського Союзу зросла вдвічі в порівнянні з періодом з 24 лютого 2022 року.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону "Єдині новини", йдеться у Telegram МЗС.

"За два роки з початку повномасштабного вторгнення РФ бюджетна підтримка Європейського Союзу для України сягнула 26 мільярдів євро. Таким чином, сьогодні Україна отримала вдвічі більшу суму, 50 мільярдів євро", — йдеться у заяві Кулеби.

Посадовець підкреслив, що рішення Євроради стало можливим завдяки активній роботі Володимира Зеленського з європейськими лідерами та командній грі української дипломатії, зокрема, у переговорах з Угорщиною.

"Сьогоднішнє рішення гарантує стабільність фінансової підтримки з боку Європейського Союзу. Це ключове: стабільність. Тобто всі сумніви, вагання, що не буде підтримки, що зараз підуть якісь там скорочення — вони сьогодні були знищені. Знаєте, сьогодні наші Збройні сили потопили російський ракетоносець, а дипломатія України разом з європейськими партнерами потопили сумніви та зневіру в продовженні підтримки України", — наголосив Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, 1 лютого усі 27 країн-членів Європейського Союзу під час позачергового саміту у Брюсселі погодилися на надання Україні 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС терміном на чотири роки. Втім, поки невідомо, на яких саме умовах Україна отримає ці гроші, оскільки саміт ще триває. Раніше Угорщина вимагала, щоб лідери Євросоюзу щороку голосували за продовження допомоги, а не схвалили один раз на всі чотири роки.

Раніше президент Володимир Зеленський подякував європейським лідерам за виділення важливих для України 50 мільярдів євро. У своєму допису в соцмережі X український гарант наголосив, що фінансова підтримка не менш важлива, ніж військова допомога та санкційний тиск на Росію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.02.2024 22:37