Віктор Орбан і Володимир Зеленський під час зустрічі в іспанській Гранаді у жовтні. Джерело: 444.hu

"Попереду довгий шлях": в Угорщині оцінили можливість зустрічі Орбана та Зеленського

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що до зустрічі угорського прем'єра Віктора Орбана та президента України Володимира Зеленського "попереду довгий шлях".

Про це повідомив Reuters із посиланням на слова політика під час брифінгу у вівторок, 30 січня.

Сійярто наступного дня після перемовин зі своїм українським колегою Денисом Шмигалем зазначив, що якщо Київ виконає умови Будапешта, то це створить "чистий аркуш" у двосторонніх відносинах і дозволить провести зустріч на найвищому рівні.

Міністр також підтвердив зміну позиції та вказав, що угорський уряд відкритий для використання бюджету Євросоюзу для запропонованого пакету допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро, якщо він переглядатиметься щорічно та потребуватиме одностайності.

Угорський портал Hirado повідомив, що держсекретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер наголосив, що Орбан і Зеленський мають зустрітися, коли відносини увійдуть у нову фазу, та додав: якщо призначать дату, то це означатиме, що закарпатські угорці отримали свої права назад.

У понеділок, 29 січня, керівник Офісу президента Андрій Єрмак під час перемовин із Сійярто в Ужгороді теж заявив про можливість зустрічі президента України та прем'єра Угорщини за певних умов.

"Обидві сторони абсолютно чітко сказали, що є зацікавленість в проведенні зустрічі. Ми зробили дуже потужний крок до цієї зустрічі", — наголосив він.

Нагадаємо, раніше сьогодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після переговорів з угорським колегою Петером Сійярто заявив, що українській стороні вдалося "отримати максимум".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.01.2024 18:15