Фото ілюстративне. Джерело: realgazeta.com.ua

Повернення українців з Євросоюзу: у МЗС пропонують розробити спеціальну програму

Європейський Союз має розпочати розроблення програм повернення українців додому. Однак для цього необхідно створити необхідні умови в Україні.

Таку думку висловив міністр закордонних справ Андрій Сибіга під час виступу на конференції Ялтинської європейської стратегії.

За його словами, міністерство вже працює з європейськими партнерами, щоби створити належні умови для повернення українців, які виїхали за кордон внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

"На часі ставити питання про розроблення Європейським Союзом програм повернення українців. Звісно, для цього варто створити відповідні умови – від безпекових умов, медичних послуг, відбудови житла. Це має бути на порядку денному", — наголосив міністр закордонних справ України.

Він також додав, що його відомство продовжує активну роботу з Єврокомісією над розробленням ініціатив, які заохочуватимуть українців повернутися на Батьківщину.

На думку Сибіги, відповідні ініціативи мають насамперед створювати позитивну мотивацію для того, щоб українці, які наразі перебувають за кордоном, робили зважений вибір на користь повернення.

До речі, не так давно голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія оголосив про плани створення в Україні "Міністерства повернення українців". Зараз тривають дискусії щодо того, хто може очолити цей орган. Ідея його створення належить президенту Володимиру Зеленському, яку він озвучив іще в серпні. За його словами, основна мета цього відомства – об’єднати українців, які перебувають за кордоном, та протидіяти впливу російської пропаганди.

Нагадаємо, нещодавно премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що більшість громадян України (80%), які виїхали з рідної країни через повномасштабне вторгнення Росії, планують повернутися додому. Проте цей показник з кожним роком зменшується.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.09.2024 21:36