Колаж TrueUA

Програма "єОселя": скільки українців скористалися послугою пільгового кредитування з початку року

Кредити на придбання житла за програмою "єОселя" уже взяли понад 12 тисяч українських родин. З початку поточного року послугою пільгової іпотеки скористалася 6341 особа.

Про це повідомив заступник міністра економіки України Андрій Телюпа, передає прес-служба відомства.

За його словами, з початку 2024 року за програмою "єОселя" видано кредитів на суму 10,8 мільярда гривень. Загалом за весь час дії програми 12 666 тисяч українських родин змогли придбати нове житло, отримавши кредити на суму понад 20,2 мільярда гривень. 

Більшість кредитів українці взяли на придбання житла на вторинному ринку — 4550 житлових об'єктів, 1791 – перший продаж.

Загалом лише за минулий тиждень українці оформили 162 кредити на 284 мільйони гривень, серед яких кредити на придбання житла на вторинному ринку — 110, а перший продаж — 52.

Кредити під 3% отримали:

  • 73 військовослужбовців та силовиків;
  • 11 педагогів;
  • 11 медиків.

Кредити під 7% отримали:

  • 52 українців без власного житла;
  • вісім ВПО;
  • сім ветеранів.

Що таке програма "єОселя"?

"єОселя" — це державна програма доступного кредитування житла, яка передбачає отримання кредиту на купівлю квартири в багатоквартирному будинку чи приватного будинку під відсоткову ставку від 3% до 7% річних. Програма реалізується Міністерством економіки спільно з Міністерством цифрової трансформації та "Укрфінжитло" за ініціативи президента Володимира Зеленського. Раніше програма передбачала лише придбання квартири, однак з січня 2023 року завдяки розширенню з'явилася можливість придбати в іпотеку приватний будинок.

Ця програма передбачає, що українці братимуть іпотеку у банках, а держава компенсуватиме установам знижену відсоткову ставку. 

Варто зазначити, що у серпні уряд вніс зміни до програми "єОселя", зменшивши перший внесок за іпотекою до 10% для громадян віком до 25 років. Це рішення виконує доручення президента та має на меті збільшити участь молоді у програмі.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що у 2024 році за програмою "єОселя", згідно з якою деякі українці можуть придбати житло в іпотеку під 3% чи 7%, держава планує видати 12 тисяч кредитів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.09.2024 19:38