Михайло Мішустін в Ірані. Джерело: росЗМІ

Росія посилює економічну співпрацю з Іраном: в ISW пояснили стратегічні наміри країн

Москва все помітніше зближується з Тегераном. Офіційні особи заявляють про зміцнення економічної співпраці, це стосується й взаємної допомоги у сфері оборони та торгівлі зброєю.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Вони зазначили, що в понеділок, 30 вересня, прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін прибув до Ірану. Метою візиту є поглиблення економічної співпраці між державами.

Зокрема, Мішустін зустрівся з президентом Ірану Масудом Пезешкіаном та висловив очікування, що Росія й Іран підпишуть очікувану всеосяжну угоду про стратегічну співпрацю на майбутньому саміті організації БРІКС, запланованому на 22-24 жовтня у Казані (Татарстан).

Очільник російського уряду також зустрівся з першим віце-президентом Ірану Мохаммадом Реза Арефом, щоб обговорити можливості для російських інвестицій у "різні сфери" в Ірані. Також Мішустін зустрівся з міністром нафти Ірану Мохсеном Пакнеджадом.

За словами посла Ірану в Росії Казема Джалалі, візит Мішустіна до Ірану особливо зосереджений на розвитку торгівельно-економічних зв'язків між двома країнами. Російські й іранські офіційні особи, найімовірніше, розглядають розширене економічне та фінансове співробітництво, як необхідний компонент загальних інтенсифікацій у російсько-іранських відносинах.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Російський уряд планує витратити 17 трильйонів рублів (183 мільярди доларів) на національну безпеку й оборону 2025 року — близько 41 відсотка своїх річних витрат; російський бюджет продовжуватиме підтримувати різноманітні соціальні програми, але продовження уваги до витрат на оборону, ймовірно, вплине на ефективність і стійкість цих програм.
  • Президент Росії Володимир Путін підвищив помічника президента та близького особистого соратника Олексія Дюміна до Ради безпеки Росії разом із трьома іншими чиновниками.
  • Кремль продовжує використовувати державні та регіональні нагороди для кооптації раніше критично налаштованих мілітарних блогерів у межах ширших зусиль отримати контроль над інформаційним простором.
  • Російські сили нещодавно просунулися в Глушківському районі Курської області, а українські та російські сили нещодавно просунулися в межах українського виступу в Курській області.
  • Російські війська нещодавно просунулися поблизу Сватового, Часового Яру, Торецька, Покровська та Донецька.
  • Президент Росії Володимир Путін 30 вересня підписав указ про проведення в Росії звичайного піврічного осіннього призову 133 тисячі призовників.

Нагадаємо, декілька днів тому новий президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив, що прагне переговорів із Заходом щодо війни Росії в Україні. Водночас він заперечує постачання ракет Москві, яку політик нібито засудив за "агресію" під час конфлікту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.10.2024 07:16