Дмитро Лубінець. Джерело: Telegram-канал омбудсмена

Росія відмовляється від обміну полоненими, — Лубінець

Росіяни проігнорували ініціативу України щодо обміну військовополонених мусульман і католиків. При цьому українська сторона пропонувала формат обмін один до чотирьох.

Про це повідомив "РБК-Україна" з посиланням на Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця.

"Завтра мусульмани світу відзначатимуть закінчення посту — Ораза-Байрам. До того ж 31 березня католики відзначали Великдень. З цієї нагоди Україна стала ініціатором здійснення обміну військовополоненими, котрі сповідують іслам та є католиками", — повідомив Лубінець.

Омбудсмен повідомив, що Україна запропонувала формула обміну — один до чотирьох, в який кількість повернутих полонених Росії перевищувала би кількість повернутих української сторони.

Він також зазначив, що у списку, який запропонувала Україна до обміну російській стороні, — 1 католик і 146 мусульман.

"Однак запропоновані списки Росія проігнорувала. Як бачимо, навіть послання Папи Римського не додало мотивації росіянам здійснити обмін ні за формулою "всіх на всіх", ні за інших умов. Попри таку нерозумну поведінку російської сторони, Україна висловлює свою готовність до здійснення обміну за формулою "всіх на всіх" з нагоди відзначення православного Великодня", — наголосив Лубінець.

Омбудсмен заявив, що таку пропозицію вже відправили російській стороні.

"Я також до неї долучаюся і зі свого боку додатково звернуся до уповноваженої з прав людини в Росії Тетяни Москалькової", — підсумував він.

Нагадаємо, керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Юрій Бєлоусов заявив, що Україні відомо про 54 українських військовополонених, страчених російськими окупантами. Такі випадки фіксуються з березня 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.04.2024 18:19