Фото: ТСН

Росіяни надали список полонених, яких планували повернути 24 січня, — Координаційний штаб

Росія надала список із іменами українськими військовими, які, за версією російських пропагандистів, були на борту літака Іл-76, який впав 24 січня у Бєлгородській області РФ. 

Про це повідомили в Координаційному штабі під час зустрічі з рідним та близькими українських військовополонених 26 січня.

У штабі підтвердили, що 24 січня планувалося обміняти 65 українських оборонців, імена яких опублікували російські пропагандисти після падіння літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ.

"Під час зустрічі Дмитром Усовим було озвучено, що російська сторона на неодноразові звернення, з великою затримкою надала відповідь, пославшись на один із списків, раніше опублікованих на російських пропагандистських ресурсах. Координаційний штаб зі свого боку підтверджує, що 65 українських Оборонців з цього списку дійсно планувалося повернути в Україну в межах запланованого обміну 24 січня", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що опитані родичі українських оборонців зі згаданого списку, ознайомившись з відеоматеріалами, продемонстрованими російськими пропагандистами нібито з місця авіатрощі, наразі не знайшли особливих ознак на оприлюднених фрагментах тіл, які б вказували на їхніх рідних.

Голова Координаційного штабу та очільник Головного управління розвідки України Кирило Буданов наголосив, що поки відсутня достовірна та вичерпна інформація з приводу того, хто міг насправді перебувати на борту згаданого літака.

"Ми збираємо та ретельно аналізуємо всю наявну інформацію з цього приводу з дуже багатьох джерел. Наразі відсутні відомості, які б вказували на те, що в тому літаку могла перебувати така кількість людей. Водночас версія російської пропаганди про те, що вказаний Іл-76М міг перевозити 65 українських військовополонених на обмін досі викликає багато запитань", — зазначив керівник ГУР.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки спільно з Україною співпрацюють щодо розслідування падіння літака Іл-76, яке сталося 24 січня у Бєлгородській області. Проте Росія не допускає незалежні ЗМІ на місце події, що ускладнює процес.

Речника Повітряних сил Юрій Ігнат вважає, що якою б не була причина падіння російського Іл-76, врешті від літака нічого б не лишилось. Водночас він зауважив, що головним завдання Росії довкола історії з авіатрощею Іл-76, є спроба домогтись зменшення допомоги Україні від міжнародної спільноти. Зокрема, ворог не приховує цього навіть у відкритих зверненнях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.01.2024 23:33