Клаус Йоганніс. Джерело: сайт президента Румунії

Румунія готова створити ще один навчальний центр для підготовки українських військових

У Румунії тривають дискусії щодо створення на території країни морського навчального центру для вишколу українських морських піхотинців. Проте для цього необхідне схвалення румунського парламенту.

Про це повідомило видання Euractiv. Журналісти зазначили, що в листі до парламенту президент Румунії Клаус Йоганніс наголосив на необхідності посилення та диверсифікації підготовки українських збройних сил в умовах війни, яка триває.

Передбачається, що Румунія стане ключовою ланкою у зміцненні морського потенціалу України, надавши свою інфраструктуру для навчання морпіхів.

Ця пропозиція стала частиною зусиль Контактної групи з питань оборони України — альянсу 57 країн і Європейського союзу, що підтримують Україну в її протистоянні російській агресії.

Створення центру підтримує міжнародна спільнота, а Велика Британія візьме на себе фінансування на початковому етапі. Очікується, що центр функціонуватиме протягом двох років з можливістю продовження. Румунія зберігає за собою право припинити участь у проекті за потреби.

Ця ініціатива — частина ширших зусиль союзників по НАТО, спрямованих на підтримку України. Також повідомляється, що минулого тижня в Румунії розпочала навчання перша група українських пілотів на винищувачах F-16.

У Міністерстві закордонних справ України наголосили, що обидві країни працюють над завершенням документів для стратегічного партнерства та відновлення вільного пересування в акваторії Чорного моря.

Нагадаємо, 13 вересня речник румунського міністерства оборони Костянтин Спіну, розповідав, що перша група українських пілотів уже проходить теоретичні навчання на винищувачах F-16 у Румунії. До практичних занять українці можуть перейти в найближчі декілька місяців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.09.2024 10:35