Фото: Telegram-канал Дениса Шмигаля

Шмигаль запропонував Туску знайти рішення щодо розблокування кордону

У четвер, 15 лютого, глава українського уряду Денис Шмигаль провів розмову з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском. Ключова тема — ситуація на кордоні та ризики, пов'язані з цим. 

Про це Шмигаль повідомив у своєму Telegram-каналі. Він наголосив на неприйнятності інциденту із розсипаним на дорозі українським зерном, адже "радикальна риторика в цьому питанні недопустима".

"Запропонував польському колезі у діалозі між нашими урядами знайти рішення, яке підтримає українських аграріїв і не нашкодить польським фермерам", — написав посадовець.

Денис Шмигаль зауважив, що об'єм імпорту з Росії та третіх країн, зокрема зернових, до Євросоюзу зростає. 

"Україна і Польща мають об'єднати зусилля для недопуску російської продукції на європейський ринок. Маємо бути об'єднаними проти спільних викликів і ворогів, що загрожують безпеці Європи", — заявив Шмигаль.

Глава українського уряду також висловив подяку польському народу "за потужну підтримку під час війни".

Нагадаємо, на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" 11 лютого польські фермери висипали зерно з декількох українських вантажівок. Зокрема, учасники блокади зрізали пломби з вантажівок за допомогою болгарки.

Згодом посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент із розсипаним зерном у польському Дорогуську, який трапився 11 лютого. За словами посла України у Польщі Василя Зварича, "такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації".

Своєю чергою міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив в України за інцидент з розсипаним зерном, що стався у неділю, 11 лютого.

За даними Центру протидії дезінформації (ЦПД), акцію із висипанням на дорогу українського зерна організував Рафал Маклер — один із натхненників протестів, власник логістичної компанії та лідер люблінського осередку маргінальної партії "Конфедерація". Ця політсила, за висновком ЦПД, виступає за вихід Польщі з Європейського Союзу, критикує розміщення військ НАТО в країні та агітує за покращення стосунків з Російською Федерацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.02.2024 16:21