Фото ілюстративне з відкритих джерел

Швеція планує масштабну військову підтримку України: скільки мільярдів доларів готовий надати Стокгольм

Додаткова військова підтримка України від Швеції може сягнути загальної суми в 75 мільярдів крон (7,01 мільярда доларів) за три роки. Про це домовився уряд країни з проурядовою партією "Шведські демократи".

Про це свідчить допис на сайті уряду Швеції. Там зазначено, що 75 мільярдів крон рівномірно розподілять протягом трьох років.

"З метою посилення шведської підтримки України уряд і "Шведські демократи" погоджуються запровадити рамкову програму військової підтримки України на 2024-2026 роки. Швеція збільшить підтримку, рамка складає 75 мільярдів шведських крон на військову підтримку на 2024-2026 роки, по 25 мільярдів шведських крон на рік", — йдеться у повідомленні шведського уряду.

З цією пропозицією загальна військова та цивільна підтримка України з боку Швеції складатиме понад 100 мільярдів шведських крон. Військова допомога Україні може, наприклад, надаватися у формі безоплатної передачі оборонного обладнання, фінансових внесків і фінансової підтримки на закупівлю оборонного обладнання.

В уряді зазначили при цьому, що ця програма може обтяжити державні фінанси на декілька років і навіть після 2026 року.

"Після вторгнення Росії в Україну ситуація з безпекою в Європі є найсерйознішою з часів Другої світової війни. Це означає, що переозброєння всередині країни має тривати одночасно з підтримкою України. Тому сторони співпраці також погоджуються, що підтримка України здійснюється таким чином, щоб не підірвати розбудову оборонного потенціалу Швеції та не зашкодити іншим необхідним реформам", — пояснили в уряді Швеції.

Нагадаємо, головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаель Бюден заявив, що кремлівський диктатор Володимир Путін поклав "обидва ока" на острів Готланд. Це потрібно Росії для того, щоби контролювати Балтійське море.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.05.2024 11:33