Геннадій Частяков. Колаж: TrueUA

Справа про загибель помічника Залужного: ДБР змінило підозру офіцеру й завершило розслідування

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо офіцера з апарату помічників головнокомандувача Збройних сил України, який у листопаді 2023 року подарував гранати загиблому колезі Геннадію Частякову. Фігуранту змінили підозру.

Про це повідомила прес-служба Державного бюро розслідувань (ДБР).

"Військовий, якому на першочерговій стадії досудового розслідування повідомлялося про підозру у незаконному збуті бойових припасів, у той трагічний день передав загиблому вибуховий "подарунок" із гранатами на честь дня народження", — нагадали правоохоронці.

Вони додали, що при цьому він не попередив колегу про справжність гранат і не пересвідчився, що він та інші присутні у робочому кабінеті зрозуміли, що він дарує саме вибухові пристрої. Як наслідок, під час розпакування "подарунка" вдома одна із гранат вибухнула в руках Частякова, який був упевнений що це сувенірні чарки. Від отриманих поранень він загинув на місці, а його неповнолітній син отримав важкі тілесні ушкодження.

"Фігуранту оголошено про зміну раніше повідомленої підозри. Він підозрюється у викраденні, привласненні та збуті боєприпасів, вбивстві через необережність та нанесенні важкого тілесного ушкодження через необережність", — пояснили в ДБР.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 15 років. Після ознайомлення стороною захисту та потерпілими з матеріалами досудового розслідування справу скерують до суду.

Що відомо про загибель Геннадія Частякова

6 листопада 2023 року під час розпакування подарунка стався підрив гранати, внаслідок чого Геннадій Частяков загинув, а його син Гліб — отримав травми. Наступного дня Офіс генерального прокурора визначив підслідність у цьому кримінальному провадженні за Державним бюро розслідувань.

Працівники Бюро встановлювали всі факти, пов’язані з трагічною подією, розглядали такі версії:

  • нещасний випадок в результаті необережного поводження з боєприпасами;
  • вбивство на замовлення спецслужб РФ;
  • вбивство на ґрунті неприязних відносин;
  • спроба вбивства спецслужбами РФ іншого офіцера Апарату головнокомандувача ЗСУ.

Нагадаємо, що в листопаді Державне бюро розслідувань і прокуратура подали апеляцію на рішення суду про запобіжний захід офіцеру, який подарував гранати помічникові головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Слідчі з'ясовували всі обставини трагедії загибелі Геннадія Частякова.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 29.03.2024 11:33