Фото: ілюстративне Джерело: Flickr

США мають намір надати Україні снаряди зі збідненим ураном, — WSJ

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена планує схвалити надання Україні снарядів зі збідненим ураном.

Про це повідомляє The Wall Street Journal, з посиланням на американських чиновників.

Зазначається, що міністерство оборони США наполегливо рекомендувало забезпечити танки, які будуть надані Збройним силам України, боєприпасами зі збідненим ураном. Саме такі снаряди регулярно використовуються армією США та дуже ефективні проти російських танків. Ці снаряди здатні пробити лобову броню російського танка.

Пропозиція обговорювалася в Білому домі, і деякі чиновники висловили стурбованість тим, що відправка снарядів може піддати Вашингтон критиці. Крім того, Білий дім все ще обговорює питання того, чи надавати Україні іншу зброю, зокрема касетні боєприпаси. Це прохання України підтримують деякі офіційні особи Пентагону.

Що таке снаряди зі збідненим ураном

Збіднений уран є лише в осерді снаряда, і радіоактивність такого матеріалу надзвичайно мала. Уран відрізняється високою щільністю та твердістю. Завдяки цим якостям він використовується як при виробництві військової броні, так і боєприпасів — переважно осердь для бронебійних снарядів.

За своєю бронепробивною здатністю західні снаряди набагато кращі за російські. Вони на 10-15% кращі, ніж снаряди з осердям з карбіду вольфраму. Це не дуже великий прорив, але загалом енергетика західних гармат на 30% більша за радянські та російські. Такі снаряди пробивають навіть композитну броню, яка розрахована на протидію кумулятивним снарядам.

Нагадаємо, 21 березня стало відомо, що Велика Британія надасть Україні снаряди зі збідненим ураном. Вони призначені для танків Challenger 2.

Російський диктатор Володимир Путін був обурений ініціативою Великої Британії передати Україні снаряди зі збідненим ураном. Він вкотре пригрозив нашій державі "війною до останнього українця". Попри невдоволення Кремля Британія 23 квітня все ж передала Україні відповідні боєприпаси.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Війна, 13.06.2023 16:57