Фото ілюстративне зі соцмереж

Ще дві країни поблизу України приєднаються до Шенгенської зони

Болгарія та Румунія в неділю, 31 березня, стануть новими членами Шенгенської зони. Шенгенські правила застосовуватимуться в обидвох країнах, включаючи видачу віз, а контроль на внутрішніх повітряних і морських кордонах скасують.

Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії. Там заявили, що вступ двох держав до Шенгенської зони зробить спільний простір привабливішим завдяки значному розширенню найбільшого у світі спільного простору без внутрішнього прикордонного контролю.

"Завтра важливий день: Болгарія і Румунія приєднуються до Шенгенської сім'ї. Я вітаю скасування внутрішніх перевірок на повітряних і морських кордонах. Це великий успіх для обох країн. І історичний момент для Шенгенської зони — найбільшої зони вільного пересування у світі. Разом ми будуємо сильнішу й об'єднанішу Європу для всіх наших громадян", — заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

З грудня минулого року Болгарія та Румунія вжили всіх необхідних заходів для забезпечення безперешкодного застосування Шенгенських правил з 31 березня 2024 року.

Крім того, між державами-членами, розташованими вздовж західнобалканських і східносередземноморських маршрутів, включаючи Болгарію, Румунію, Австрію, Грецію, Угорщину та Словаччину, започатковано регіональну ініціативу з поліцейського співробітництва. Це дозволить спільно та на постійній основі вирішувати пов'язані з цим проблеми, в тому числі щодо транскордонної злочинності.

В Єврокомісії також заявили, що Болгарія та Румунія постійно демонструють високий рівень відданості справі забезпечення належного захисту зовнішніх кордонів ЄС і постійно виступають як ключові контрибутори внутрішньої безпеки Шенгенської зони.

Рада ЄС ще має ухвалити рішення про встановлення дати скасування перевірок на внутрішніх сухопутних кордонах між Болгарією, Румунією й іншими країнами Шенгенської зони.

Нагадаємо, що в лютому минулого року стало відомо, що під час в'їзду до Шенгенської зони без візи громадянам третіх країн незабаром перестануть ставити штампи у паспорт на кордоні. До бази даних інформація вноситиметься автоматично.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.03.2024 16:57