Фото: ТАСС

У Білому домі пояснили, чому Китай не постачатиме зброю Росії

Китайській Народній Республіці не вигідно надавати зброю Російській Федерації для війни проти України. Водночас США не прагнуть конфлікту з Китаєм.

Про це заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі під час дискусії з Інститутом Маккейна.

"Ми не бачили, щоб китайці зробили крок до надання летальних можливостей російським збройним силам... ми не вважаємо, що це в інтересах Китаю", — наголосив він.

Кірбі також додав, що США не хочуть вступати у прямий конфлікт з Китаєм. За його словами, немає жодних причин, щоб така напруженість між країнами переросла у реальне протистояння.

"Ось чому ми хочемо тримати ці лінії зв'язку відкритими", — додав представник Білого дому.

Нагадаємо, 26 квітня президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з лідером Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном. Це сталось уперше з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Своєю чергою Сі Цзіньпін пообіцяв Володимиру Зеленському, що не постачатиме зброю Російській Федерації. Він також не буде підтримувати Росію іншими технологіями.

Повідомлялось, що наприкінці березня Володимир Зеленський запросив главу Китаю Сі Цзіньпіна до України. Президент заявив, що вже понад рік контактів з лідером Китаю не було.

Відомо, що в середині березня глава Китаю Сі Цзіньпін перебував з триденним візитом у Москві. Одними з ключових тем перемовин лідера Китаю та Володимира Путіна були війна РФ проти України та китайський "мирний план".

Зазначимо, що недавно стався скандал за участі китайського посла у Франції. Так, Лу Шає в інтерв'ю одному із французьких телеканалів торкнувся конкретно українського, точніше, кримського питання, нагадавши, що колись півострів належав Росії. До того ж він заявив, що міжнародний статус колишніх радянських республік не є аж таким однозначним, як про це думають самі ці держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.05.2023 23:57