Фото ілюстративне зі соцмереж

У Грузії стартували парламентські вибори: які політичні сили є фаворитами

У суботу, 26 жовтня, у Грузії розпочалися парламентські вибори. Їх називають історичними, оскільки результат може привести до євроінтеграційного шляху країни або до зближення з Росією.

Про це повідомило "Ехо Кавказа". Журналісти зазначили, що виборчі дільниці вже відкрилися, розпочалося голосування. 150 депутатів законодавчого органу вперше оберуть не за змішаною, як раніше, а повністю за пропорційною системою. Щоби потрапити до парламенту, партіям необхідно подолати п'ятивідсотковий бар'єр.

За даними Центральної виборчої комісії Грузії, загальна кількість виборців — 3 508 294 особи. З використанням нових електронних технологій у виборах можуть взяти участь 3 113 747 виборців. Порівняно з виборами 2020 року кількість виборців зменшилася на 17 729. При цьому близько 200 тисяч громадян, які мають право голосу, не зможуть проголосувати — у них немає чинних посвідчень особи.

За даними ЦВК, для громадян Грузії відкрили 3 111 виборчих дільниць. З них у Грузії — 3 044 дільниці, у тому числі 12 перебувають у пенітенціарних установах, а одна – у центрі психічного здоров'я.

Щодо виборчих дільниць за кордоном, то у 53 містах 42 країн створено 67 виборчих дільниць. У спеціальних списках виборчих дільниць, створених за кордоном, налічується 95 910 виборців. Влада та ЦВК не врахували заклики емігрантів та президента Саломі Зурабішвілі, які вимагали відкриття більшої кількості дільниць.

За парламентськими виборами в Грузії спостерігатимуть 102 місцеві та 64 міжнародні організації. Для висвітлення голосування акредитацію отримали 98 ЗМІ.

У виборах беруть участь 18 партій. Проурядовий телеканал "Імеді" та компанія GORBI стверджують, що рейтинг керівної партії "Грузинська мрія" перевищує 60%, і лише дві опозиційні партії долають бар'єр у 5%.

Результати суттєво відрізняються від даних опозиційних каналів. Згідно з опитуванням Edison Research, проведеним на замовлення телеканалу "Формула", "Грузинська мрія" набирає 34%, а проєвропейські опозиційні партії, які можуть подолати виборчий бар'єр, — 53%. За даними опитування компанії Savanta, опублікованого телекомпанією "Мтаварі", керівна партія набирає 35%, а чотири основні проєвропейські опозиційні партії — 52%.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі та чотири основні опозиційні партії сподіваються, що за підсумками виборів сформують коаліційний (можливо, технічний) уряд. У "Грузинській хартії", яку підписали всі основні опозиційні партії, зазначено, що "уряд, який нестиме відповідальність за реалізацію цього плану дій, представить президент Грузії".

Нагадаємо, що 20 жовтня під час масштабної акції на підтримку руху Грузії до Європейського Союзу президентка Саломе Зурабішвілі озвучила звернення до Володимира Зеленського. Вона наголосила: грузинський народ знає, що боротьба України проти російської агресії — це і боротьба за свободу Грузії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.10.2024 07:55