Сі Цзіньпін. Джерело: росЗМІ

У Китаї вважають, що США провокують Пекін на війну з Тайванем: про що йдеться

Китайський лідер Сі Цзіньпін під час зустрічі з головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн заявив, що США провокували Китай здійснити напад на Тайвань.

Про це повідомило видання Financial Times із посиланням на власні джерела. За інформацією журналістів, Сі заявив, що США намагалися обманом змусити Китай здійснити агресію щодо Тайваню, але він "не потрапить на вудку".

Медійники додали, що ці заяви дають ширше уявлення на погляди Сі щодо Тайваню — найскладнішу проблему в американсько-китайських відносинах. Зауваження Сі фон дер Ляєн стало першим відомим випадком, коли він висуває претензії іноземному лідеру. Як повідомило одне з джерел, Сі Цзіньпін висловив ці ж застереження китайським чиновникам.

Деякі китайські вчені та військові офіцери у відставці стверджують, що Вашингтон намагається спровокувати Пекін, надаючи зброю Тайваню та вживаючи інших заходів, щоби заманити Китай у військову конфронтацію.

Відповідно до Закону про відносини з Тайванем, Вашингтон зобов’язаний допомогти Тайваню забезпечити оборону. Але адміністрація Байдена давно наголошувала, що не підтримує незалежність Тайваню та виступає проти односторонніх змін статус-кво.

Китай розглядає Тайвань як сепаратистську провінцію, проте острів вважає себе незалежною країною зі своєю конституцією та демократично обраними лідерами.

Нагадаємо, міністр оборони Китаю Дон Цзюнь заявив під час конференції з питань безпеки "Діалог — Шангрі Ла" в Сінгапурі, що Пекін може силою "розгромити" незалежність Тайваню. Таким чином Китай знову вдався до залякувань стосовно острова.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.06.2024 09:11