Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

У Києві подорожчало таксі: в чому причина

Під час повномасштабної війни заробітки таксистів зменшилися. До того ж зросла затратна частина. Саме через це зростають ціни на послуги таксі. Зокрема, це чітко відчувається в Києві.

Про це розповів голова правління Всеукраїнської громадської організації "Українська таксомоторна асоціація" Андрій Антонюк в ефірі Телеканалу "Київ24".

"Ринок таксі у Києві повністю контролюють декілька онлайн-компаній, які підключають до перевезень усіх. Як до війни було 99% таксі незаконним, так воно і залишилося. Громадян уже привчили, що всім керують ці онлайн-компанії. У них повністю вільний ринок. У вашому районі дві машини, 10 замовлень, значить тариф має бути вищий в 5-10 разів на цю хвилину", — зазначив він.

Антонюк пояснив, що на здорожчання таксі впливають багато чинників. Зокрема — війна. Від цього вже йде курс гривні та здорожчання цін на паливо.

"Заробітки таксистів за час війни зменшилися. За часи війни зросла затратна частина. Вартість обслуговування авто зросла, бо запчастини імпортні, а курс гривні впав. Паливо зросло на 20-30%. Затратна частина виросла, а послуга зросла не суттєво. Заробітки таксистів впали. Саме тому водіїв не вистачає. Також війна та мобілізація", — зауважив експерт.

Він додав, що затратна частина виросла, а послуга зросла не суттєво. До того ж зарплата у таксистів впала. Водієм працювати не вигідно.

"Заробітки впали, все менше йдуть сюди професіоналів. Водієм працювати не вигідно. Вигідно працювати цим онлайн-компаніям. У них комісія сягає 25%. Вони не вкладаються у бензин і обслуговування. Тому їх заробітки зросли, а водіїв — упали", — наголосив Антонюк.

Раніше з’являлася інформація, що таксі у Києві подорожчало на 15-30%. Тариф підскочив через дефіцит водіїв, обумовлений мобілізаційними заходами, а також — через зростання попиту.

Нагадаємо, що, за даними Держстату, в Україні минулого місяця відбувся відчутний приріст загального рівня споживчих цін. Інфляція у червні зросла до 2,2%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.07.2024 09:35