Камала Гарріс. Фото: x.com/KamalaHarris

У кого більше шансів перемогти на виборах США: результати опитування

Імовірна президентська виборча кампанія 2024 року між віце-президентом Камалою Гарріс і колишнім президентом Дональдом Трампом починається без явного лідера після того, як президент Джо Байден припинив свою боротьбу за переобрання.

Про це повідомляє CNN.

Згідно з опитуванням SSRS, Трамп має 49% підтримки серед зареєстрованих виборців по всій країні проти 46% у Гарріс, що перебуває в межах похибки вибірки опитування. Це більш тісна конкуренція, ніж раніше показало опитування CNN цього року показало в перегонах між Байденом і Трампом.

Опитування показує, що виборці загалом підтримують рішення Байдена піти у відставку, так і його вибір залишитися на своїй посаді до кінця терміну. Демократичні та схильні до демократів виборці загалом з ентузіазмом ставляться до Гарріс і готові об'єднатися навколо неї як нового передбачуваного кандидата, хоча вони, як і раніше, глибоко розділені щодо того, чи має наступник Байдена від Демократичної партії продовжувати його політику чи намітити новий курс.

Опитування, проведене онлайн 22 та 23 липня, опитувало зареєстрованих виборців, які раніше брали участь в опитуваннях CNN у квітні чи червні, обидва з яких показали, що Трамп випереджає Байдена на шість балів у прямому протистоянні. Повторна перевірка з тими самими людьми означає, що зрушення у перевагах з більшою ймовірністю відбивають реальні зміни з часом, а чи не просто статистичний шум.

І нове опитування виявило деякі важливі зрушення в перші дні перегонів Гарріс — Трамп. Гарріс утримує 95% тих, хто раніше говорив, що підтримує Байдена, тоді як Трамп зберігає підтримку трохи менш як 92% своїх попередніх прихильників. Ті, хто раніше казав, що не підтримає ні Байдена, ні Трампа у двосторонньому протистоянні, тепер розділилися на 30% за Гарріс та 27% за Трампа, а решта заявила, що проголосують за когось іншого чи відмовляться від участі у цьогорічних виборах.

Опитування показують, що Гарріс може перевершити Байдена у боротьбі з Трампом серед цих груп. Половина тих, хто підтримує Гарріс у новому опитуванні (50%), кажуть, що їхній голос більше на підтримку її, ніж проти Трампа. Це різке зрушення порівняно з динамікою перегонів Байден —Трамп, зосередженою на Трампі. Серед прихильників Байдена в червневому опитуванні CNN лише 37% сказали, що їхній голос був переважно виразом підтримки президенту.

Близько трьох чвертей прихильників Трампа (74%) кажуть, що їхній голос висловлює підтримку йому, а не опозицію Гарріс. Це збільшення позитивної підтримки порівняно з червневим опитуванням CNN (66%), яке проводилося до замаху на життя Трампа та Національного з'їзду Республіканської партії, на якому колишній президент офіційно прийняв номінацію своєї партії. Опитування показує, що рейтинг підтримки Трампа зріс до 43%, що вище, ніж із 2020 року в опитуваннях CNN.

Опитування також показує, що підтримка Трампа серед його найсильніших груп залишається стабільною, навіть попри зміну його опонента: 67% білих виборців без вищої освіти підтримують його замість Гарріс, що майже ідентично підтримувати його проти Байдена (66%). Він, як і раніше, користується підтримкою більшості чоловіків (53% проти Гарріс, проти Байдена було 54%). І він зберігає підтримку приблизно дев'ять із 10 республіканців та незалежних республіканців (90% проти Гарріс, 89% проти Байдена).

Зрушення у бік позитивної підтримки Гарріс серед її прихильників походить із груп, які зазвичай віддають перевагу демократам, але вважалися проблемними місцями для кампанії Байдена. Серед прихильників Гарріс молодше 45 років 43% кажуть, що їхній голос більше на підтримку її, ніж проти Трампа, порівняно з 28% виборців Байдена в цій віковій групі, які відчували те саме стосовно президента в червні. Серед "кольорових" виборців, які підтримують Гарріс, 57% кажуть, що їхній голос більше за неї, ніж проти Трампа, порівняно з 48% серед кольорових виборців Байдена у червні. І 54% жінок, які підтримують Гарріс, кажуть, що їхній голос підтримує її, порівняно з 43% жінок, які підтримують Байдена, які сказали те саме в червні.

Ці ж групи принаймні частково пояснюють переваги Гарріс над Байденом в опитуваннях серед тих, з ким було проведено повторне опитування.

Вихід Байдена з виборчих перегонів: деталі

21 липня президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден повідомив, що виходить із виборчих перегонів. Таке рішення він пояснив тим, що планує зосередитися виключно на виконанні своїх обов'язків як лідера країни на залишок його президентського терміну.

Водночас він закликав Демократичну партію висунути замість нього нинішню віце-президентку країни Камалу Гарріс. Пізніше сама американська посадовиця заявила, що балотуватиметься у президенти США від демократів.

Це вже не перша спроба Гарріс поборотися за лідерство у США. Чотири роки тому вона заявила про намір взяти участь у президентських перегонах, однак зняла свою кандидатуру на користь Джо Байдена. Він після своєї перемоги призначив її віце-президенткою США, що зробило Гарріс першою жінкою в історії Америки на цій посаді.

Своєю чергою головний опонент та колишній лідер США Дональд Трамп відреагував на рішення чинного лідера Америки Джо Байдена вийти з передвиборчих перегонів. У телефонній розмові з журналістами, колишній лідер країни схарактеризував його як "найгіршого президента за всю історію нашої країни".

Як відомо, раніше президента США закликали "закріпити свою спадщину", припинивши боротьбу за переобрання на другий термін. Про це йшлося в листі, який надіслали представники політичних донорів Демократичної партії.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський прокоментував відмову Байдена від переобрання на президентську посаду. Він заявив, що Україна вдячна президенту США Джо Байдену за його непохитну підтримку боротьби України за свободу, яка разом зі сильною та двопартійною підтримкою у США була та залишається критично важливою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.07.2024 11:27