Випадок із волонтером і працівниками ТЦК у Львові. Скріншот із відео

У Львові військкоми із застосуванням грубої сили затримали волонтера: жорстка реакція Лубінця (відео)

У Львові працівники Територіального центру комплектування силою заштовхали в бус місцевого волонтера Кирила Тарана. Омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на ситуацію.

Відповідну заяву уповноважений Верховної Ради з прав людини опублікував у своїх соціальних мережах.

"Обурений черговим фактом жорсткого затримання призовника представниками ТЦК", — заявив Лубінець.

За даними омбудсмена, інформацію про інцидент, що стався в ніч проти 16 березня, разом із відео оприлюднила в соцмережі дружина Тарана. За її словами, представники ТЦК схопили Кирила посеред вулиці та силоміць заштовхали до мінібуса. Повістки при цьому не вручали.

Згодом чоловіка привезли до Шевченківського районного ТЦК Львова. Він відмовився проходити військово-лікарську комісію через проблеми зі здоров’ям і відсутність при собі медичних документів, які би це підтвердили. Дружина Кирила каже, що до ранку вже підготували наказ про її чоловіка та його одразу відправили до військової частини на полігон у Рівне.

"На ситуацію миттєво відреагував мій представник у Львівській області Тарас Подвірний. Щойно стало відомо про інцидент, він прибув до Шевченківського ТЦК, аби з’ясувати ситуацію на місці. Сюди ж приїхав і начальник ТЦК. Моєму представнику надали безперешкодний доступ до документів щодо Кирила Тарана", — розповів Лубінець.

Він також додав, що у цій справі відбулася нарада з обласним ТЦК, на якій вони спільно вирішили призначити повторне проходження ВЛК, за підсумками якого обласне ТЦК ухвалюватиме рішення.

"Водночас начальник Львівського обласного ТЦК Артур Ніязов погодився, що відбулося порушення. Він повідомив, що за фактом інциденту із затриманням Кирила Тарана призначили службове розслідування, за результатами якого винних притягнуть до відповідальності", — додав омбудсмен.

Він наголосив, що силові затримання призовників, побиття, погрози, залякування — це неприпустимо, так не має бути в демократичному суспільстві.

"Звертаюся до органів військового командування щодо посилення контролю та неухильного дотримання вимог законодавства під час проведення мобілізаційних заходів, військового обліку громадян і проходження ними військово-лікарських комісій", — підсумував він.

Нагадаємо, що на Буковині двоє чоловіків напали на працівників територіального центру комплектування зі сокирами. Один із постраждалих захищав Україну під час повномасштабного вторгнення Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.03.2024 18:42