Фото ілюстративне. Джерело: nato.int

У Норвегії спрогнозували, скільки часу має НАТО на підготовку до війни з Росією

У НАТО є два-три роки, щоби підготуватися до того моменту, коли Росія відновить здатність до конвенційної війни. Раніше експерти говорили про часовий проміжок у 10 років.

Нові цифри оприлюднив головнокомандувач армії Норвегії генерал Ейрік Крістофферсен. Його слова наводить видання Bloomberg.

Журналісти звернули увагу, що це менший часовий проміжок, ніж оцінювали деякі західні офіційні особи під час обговорення в НАТО нарощування військового потенціалу Росії та її здатності відновлювати сили.

"У якийсь момент хтось сказав, що це займе 10 років, але я думаю, що ми повернулися до терміну в менш ніж 10 років через промислову базу, яка зараз працює в Росії", — пояснив Крістофферсен.

Він додав, що це займе деякий час, що дає вікно на наступні два-три роки для відновлення сил і запасів у той час, коли НАТО підтримує Україну. Генерал закликав не зважати на публічну позицію російського диктатора Володимира Путіна про те, що він начебто не зацікавлений у війні з НАТО.

Парламент Норвегії має схвалити план щодо збільшення майже вдвічі витрат на оборону протягом наступних 12 років, аби адаптуватися до загроз з боку Росії. Акцент зроблять на можливостях військово-морських сил і протиповітряної оборони.

Норвегія прагне досягнути своєї цілі щодо витрат у межах НАТО — 2% від валового внутрішнього продукту — вже 2024 року, тоді як очікується, що рівня у 2,7% ВВП досягнуть до 2030 року.

"Зараз я бачу вікно, де ми можемо виконати вимоги, узгоджені НАТО, нову командну структуру, нові структури сил, нові регіональні плани. Тож ми можемо реалізувати ці плани та ці рішення наступними роками, але нам потрібно пришвидшитися. Нам потрібно зробити це за два-три роки, щоби бути впевненими, що ми готові до всього, що може статися", — сказав командувач норвезької армії.

Нагадаємо, що в березні аналітики американського Інституту вивчення війни зазначали, що країна-агресорка Росія готується до широкомасштабного конфлікту з Північноатлантичним альянсом. На це вказують фінансові, економічні та військові показники.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.06.2024 09:56