Діана Шошоаке. Джерело: соцмережі

У Румунії зняли з президентських виборів скандальну проросійську кандидатку

Діана Шошоаке, яка дотримується ультраправих політичних поглядів, відома своїми скандальними заявами та вчинками. Конституційний суд Румунії ухвалив рішення про зняття її з президентських виборів.

Про це повідомило румунську видання Digi24. Журналісти зазначили, що в суботу, 5 жовтня, Конституційний суд Румунії розглянув скарги стосовно реєстрації кандидатами на президентських виборах шести осіб, включно із Шошоаке.

Суд відхилив п’ять скарг, але погодився зі скаргою щодо Шошоаке та зняв її з виборів, зокрема, через її скандальні заяви, що продемонстрували "недостатню відданість Конституції". У відповідь Діана Шошоаке заявила, що бачить у цьому "докази, що американці, євреї та ЄС змовилися сфальсифікувати вибори у Румунії ще до того, як вони розпочалися".

"Відтепер у нас є конкретний доказ, що у Румунії — диктатура", — заявила вона.

Шошоаке після рішення не здалася та повторно внесла заявку на участь у виборах — за 10 хвилин до завершення дня в останній дозволений момент. ЦВК розгляне її ввечері в неділю.

Скандальна політикиня є лідеркою невеликої ультраправої та євроскептичної партії SOS Romania, яка на євровиборах зуміла здобути два місця у парламенті. Шошоаке відзначилася численними скандальними заявами та вчинками. Її вивели з одного із засідань Європарламенту, де вона криками перебивала іншу депутатку, скандувала "Віримо в Бога" та тримала ікону, а за день до того обіцяла привести у Європарламент священника, щоби "прогнати звідти дияволів".

Під час свого першого виступу у Європарламенті Шошоаке озвучила вигадані факти про "мільйон румунів" в Україні, яким "не дають говорити та молитися".

Усього у президентських виборах в Румунії братимуть участь близько 20 кандидатів, включно з теперішнім прем’єром Марчелом Чолаку, який має шанс вийти у другий тур, та вже колишнім заступником генерального секретаря НАТО Мірчею Джоане.

Нагадаємо, що березні минулого року румунська сенаторка Діана Шошоаке, яка пропонувала анексувати частину України, відреагувала на внесення її в базу "Миротворець", назвавши Володимира Зеленського "Гітлером".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.10.2024 18:37