Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

У ЄС розробили закон про надання Україні прибутків російського Центробанку

Європейський Союз підготував законодавчу базу, згідно з якою Україна розпочне отримувати прибутки від заморожених російських суверенних активів уже в липні.

Про це повідомив Bloomberg. Журналісти з’ясували, що пропозиції, які вимагають підтримки всіх держав-членів, передбачають застосування податку на прибуток, отриманий від знерухомлених резервів, з метою використання приблизно трьох мільярдів євро (3,3 мільярда доларів) на рік для фінансування постачань зброї в Україну та стимулювання оборонної промисловості країни. Журналісти ознайомилися з відповідними проектами документів.

Близько 260 мільярдів євро активів російського Центрального банку, в основному у формі цінних паперів і готівки, знерухомили країни G7, Євросоюзу й Австралії, при цьому понад дві третини із них заблоковано в ЄС.

Медійники нагадали, що питання фінансування стало особливо критичним, оскільки Україна зіткнулася з нестачею артилерії, а близько 60 мільярдів доларів США досі заблоковані в Конгресі.

Раніше Bloomberg повідомляв, що адміністрація Байдена наполягає, аби союзники з G7 повністю конфіскували заморожені активи, та хоче побачити прогрес у цьому питанні до саміту лідерів у червні. Але декілька європейських країн, включаючи Німеччину та Францію, а також Європейський центральний банк мають дещо іншу думку.

Згідно з пропозицією ЄС, частка доходів, отриманих після 15 лютого, яку ще не визначено, перераховуватиметься до Євросоюзу кожні два роки до скасування санкцій. Кошти спочатку надійдуть у Європейський фонд миру, механізм блоку для відшкодування зброї, наданої Києву, та на фінансування України бюджетом Європейського Союзу.

Нагадаємо, минулого тижня міністр юстиції України Денис Малюська заявляв, що конфіскацію російських активів і проекти про допомогу Україні Конгрес Сполучених Штатів Америки може розглянути одним пакетом. Зараз там припускають таку ймовірність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.03.2024 08:54