Олександр Лукашенко. Джерело: прес-служба самопроголошеного президента Білорусі

У Євросоюзі нагадали про участь Білорусі у війні в Україні та сфальсифіковані "вибори Лукашенка"

Європейський Союз продовжує засуджувати режим Олександра Лукашенка та закликає до звільнення всіх політичних в’язнів. До того ж у Європі пам’ятають, що Білорусь теж бере участь у війні проти України.

Про це заявив високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель напередодні четвертої річниці сфальсифікованих президентських виборів у Білорусі 9 серпня 2020 року.

Він нагадав про масштабні протести проти фальсифікацій на виборах у Білорусі, на які режим Лукашенка "відповів масованою кампанією насильства та залякування проти власного народу".

"Наразі в ув'язненні перебувають близько 1 400 політичних в'язнів. Вони складають лише частину з тисяч людей, яких ув'язнено та звільнено з-під варти за політичними мотивами з 2020 року", — зазначив Боррель.

Він також зауважив, що принаймні шестеро політв’язнів загинули в білоруських тюрмах.

Крім того, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки акцентував на тому, що режим Лукашенка є співучасником незаконної загарбницької війни Росії проти України, внаслідок чого "білоруський суверенітет та ідентичність дедалі більше опиняються під загрозою".

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, Білорусь може постачати до деяких країн товари, обладнання чи технології. Це відбувається в обмін на санкційну продукцію. Йдеться, зокрема, про Нікарагуа, Венесуелу та Кубу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.08.2024 18:50