Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Україна перетнула "червоні лінії" Путіна: західні ЗМІ пояснили реакцію кремлівського диктатора

Кремлівський диктатор Володимир Путін поки що пасивно та приглушено реагую на Курську операцію України, яка триває. Цей удар по російській обороні під час першого іноземного вторгнення на територію Росії з часів Другої світової війни оголив ілюзорність "червоних ліній" Москви.

Таку думку висловили аналітики американського видання The Washington Post.

"Блискавичне вторгнення Києва до Курської області на заході Росії цього місяця перетнуло найчервонішу з усіх червоних ліній — прямий наземний напад на Росію. Проте реакція Путіна досі разюче пасивна та приглушена, що різко контрастує з його риторикою на початку війни", — зазначили аналітики.

Вони нагадали, що в перший день вторгнення в лютому 2022 року Путін попередив, що будь-яка країна, яка стане на шляху Росії, зіткнеться з наслідками, "яких ви ніколи не бачили за всю свою історію". Тоді ця загроза, схоже, була спрямована на країни, які можуть озброїти Україну.

Кремлівський диктатор також запевняв, що якщо територіальна цілісність Росії опиниться під загрозою, то "ми, безумовно, використаємо всі засоби, які є в нашому розпорядженні, щоб захистити Росію і наш народ, це не блеф".

"Громадяни Росії можуть залишатися впевненими, що територіальна цілісність нашої Батьківщини, наша незалежність і свобода будуть забезпечені — я ще раз підкреслюю це — всіма засобами, які є в нашому розпорядженні", — заявляв Путін, роблячи чітке посилання на ядерну зброю Росії.

Але, на думку американських аналітиків, прорив Україною російської оборони під час першого іноземного вторгнення з часів Другої світової війни викрив військові недоліки Росії й оголив ілюзорні червоні лінії Москви.

За словами авторів статі, тепер дехто на Заході ставить під сумнів стратегію Вашингтона щодо України: "повільне, вивірене постачання зброї в Україну, щоб уникнути ескалації напруги у відносинах з Росією, яка, на думку критиків, перекреслила шанси Києва витіснити Росію та призвела до війни на виснаження з масовими жертвами".

Аналітики зауважили, що Україна неодноразово перетинала уявні "червоні лінії" Москви. Зокрема, потоплення російського флагмана "Москва", вибух Кримського мосту 2022 року, атаки безпілотників на Кремль і Москву 2023 року, вбивства пропагандистів на російській території та напади на стратегічні авіабази Російської Федерації. Крім того, західна техніка, яку використовують ЗСУ, теж колись вважалася "червоними лініями".

На думку багатьох аналітиків, політика США щодо військової допомоги Україні мала стати яскравим прикладом, але вона залишилася боязкою.

Неназваний російський академік, який спілкувався з журналістами на умовах анонімності та має тісні зв'язки з високопоставленими московськими дипломатами, заявив, що російське керівництво "дуже серйозно" ставиться до використання американської та західної зброї в глибині Росії, але не зрозуміло, чи ухвалене вже рішення про те, як реагувати на це. До того ж російська влада намагається применшити значення українського вторгнення та провалу свого військового керівництва.

Нагадаємо, журналісти видання The Guardian висунули версію, що, аби схилити Кремль до переговорів про припинення бойових дій, Україна прагне отримати від Заходу дозвіл на використання ракет дальнього радіуса дії Storm Shadow для знищення цілей у глибині Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.08.2024 14:54