Фото: Вільям Бернс. Джерело – Getty Images \ Global Images Ukraine

"Українці можуть програти вже до кінця року": директор ЦРУ зробив гучну заяву

Директор ЦРУ Вільям Бернс 18 квітня зробив різке попередження законодавцям на Капітолійському пагорбі щодо можливого програшу України у війні вже до кінця 2024 року. Це може статись у разі несхвалення допомоги Києву.

Про це повідомляє Politico.

Виступаючи на заході у президентському центрі Джорджа Буша, Бернс закликав законодавців ухвалити додатковий законопроект, згідно з яким мільярди будуть спрямовані на військові зусилля України.

"Завдяки тому імпульсу, який буде отримано від військової допомоги, як практично, так і психологічно, українці цілком здатні протриматися до 2024 року і зруйнувати зарозумілу думку Путіна про те, що час на його боці", — сказав він.

Але якщо це не пройде через Конгрес, "картина буде набагато жахливішою", продовжив він. "Існує цілком реальний ризик того, що українці можуть програти на полі бою до кінця 2024 року чи принаймні поставити Путіна в таке становище, коли він зможе, по суті, диктувати умови політичного врегулювання", — сказав Бернс.

Politico підкреслює, що це найсильніше попередження високопосадовця адміністрації щодо війни, оскільки чиновники в Києві попереджають, що російський наступ, що насувається влітку, під час якого масові хвилі військ вдеруться в Україну, може розтрощити війська Києва, які обороняються.

Зауваження Бернса пролунали наступного дня після того, як спікер палати представників Майк Джонсон представив свій довгоочікуваний пакет допомоги іноземним державам, який висить на волосині, поки спікер намагається забезпечити голоси, необхідні для початку дебатів.

У середу, 17 квітня, голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал К. К. Браун заявив законодавцям, що "важко завойовані успіхи України можуть бути втрачені без нашої підтримки", а міністр оборони Ллойд Остін також попередив, що, якщо допомога буде відкладена, союзники та партнери "поставлять собі питання, чи ми надійний партнер".

Президент Джо Байден також заявив, що рішуче підтримує законопроекти, опубліковані Джонсоном. Протягом кількох місяців адміністрація заявляла, що нездатність законодавців передати Україні допомогу є основною причиною того, що Київ має труднощі на полі бою.

Підтримка України зараз — це більше, ніж просто війна з Росією, заявив Бернс під час заходу.

"Йдеться також про Сі Цзіньпіна в Китаї, його амбіції й наших союзників і партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні. Насправді це питання про те, чи розуміють наші супротивники нашу надійність та рішучість, а також чи розуміють це наші союзники та партнери", — додав Бернс.

Колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що підтримує ухвалення законопроекту про допомогу для України. Однак ці кошти мають надати на умовах позики.

Як відомо, Конгрес США з минулої осені не може дійти згоди щодо прохання президента Джо Байдена виділити нові кошти на фінансування допомоги Україні. Цього року Сенат США схвалив законопроект, який передбачає виділення близько 60 мільярдів доларів на фінансування допомоги Україні. Документ передали до Палати представників, але там його досі не винесли на розгляд.

Своєю чергою голова розвідувального комітету Палати представників, конгресмен-республіканець Майк Тернер повідомив, що вже цього тижня Палата представників США розгляне законопроект фінансування допомоги Україні у війні з Російською Федерацією. Це питання повинне отримати переважну підтримку конгресменів.

Нагадаємо, 17 квітня спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон заявив, що Сполучені Штати Америки планують винести на розгляд законопроект про допомогу Україні та Ізраїлю уже цього тижня. Голосування планують провести до вечора суботи, 20 квітня.

Цікаво, що за підсумками візиту до США глава українського уряду Денис Шмигаль висловився про суттєві зрушення у питанні розблокування допомоги від Вашингтона. Це, зокрема стосується ухвалення Конгресом законопроекту про виділення на підтримку нашої держави 61 мільярда доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.04.2024 11:37