Фото: соцмережі

Управління майном Києво-Печерської лаври офіційно перейшло до держави, — Ткаченко

Управління майном Києво-Печерської Лаври перейшло у власність держави. У четвер, 30 березня, Кабінет міністрів визнав таким, що втратило чинність, розпорядження уряду часів Віктора Януковича.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Зокрема, йдеться про розпорядження від 11 липня 2013 р. No 519 "Питання передачі в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир) Української православної церкви будівель і споруд". 

"Низкою законних рішень управління майном Лаври перейшло до держави, бо саме держава є власником цих об’єктів", — наголосив міністр.

Нагадаємо, митрополит УПЦ МП Павло ("Паша Мерседес") погрожує президентові Володимирові Зеленському. Він і надалі не хоче виїжджати з Києво-Печерської Лаври.

29 березня священники Української православної церкви Московського патріархату були повинні звільнити культові будівлі Києво-Печерської лаври та передати майно державі. Йдеться про будівлі на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15. Попри це, священники зібрали людей на молебень.

Водночас митрополит Павло запевнив вірян, що проводитиме службу в Києво-Печерській Лаврі й завтра, 30 березня.

Представники УПЦ МП, яких виселяють з Києво-Печерської Лаври, звернулися до Господарського суду. У Міністерстві культури та інформаційної політики переконані, що це не дає ченцям права залишатись на території Лаври.

Відомо, що 28 березня Синод Православної Церкви України схвалив рішення утворити релігійну організацію у Почаївській лаврі. Якщо держава розірве оренду з Московською церквою, то тоді ця парафія зможе проводити службу в монастирі.

Також повідомлялось, що Митрополит Епіфаній призначив виконувачем обов’язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Ним став член Духовного собору архімандрит Авраамій (Лотиш).

Зазначимо, Міністерство культури та інформаційної політики подало заяву до поліції через те, що представники УПЦ МП блокували роботу комісії на території Києво-Печерської Лаври.

До того ж представники Української православної церкви Московського патріархату звернулись до Господарського суду, бо не хотіли покидати територію Києво-Печерської Лаври. Суд відхилив позов.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.03.2023 19:52