Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

В Естонії викликали російського посла з пропозицією разом виміряти фарватер Нарви: дипломатичний конфлікт триває

Естонія запросила до міністерства закордонних справ своєї країни представника посольства Росії та вручила йому дипломатичну ноту. В ній пропонується разом заміряти фарватер річки Нарва на кордоні між країнами.

Про це повідомила естонська агенція ERR. У ноті, яку вручили представнику посольства Росії, Естонія попросила пояснень щодо зняття 25 фарватерних буїв на Нарві в ніч на 23 травня, встановлених в естонській частині річки.

У Міністерстві закордонних справ Естонії наголосили, що Росія так і не навела доказів на користь того, що буї встановлено на її половині Нарви, хоча саме цим аргументувала свої дії.

Естонія у ноті зауважила, що сторони вочевидь по-різному розуміють, де проходить фарватер, і оскільки з плином часу він може змінюватися з природних причин, запропонувала спільно провести заміри, таким чином усунувши непорозуміння. Востаннє дно річки вимірювали майже 20 років тому.

До речі, перед травневим інцидентом з буями на Нарві набув розголосу проект, який опублікували на сайті уряду Росії, що свідчив про наміри Москви в односторонньому порядку змінити морські кордони зі сусідами в Балтійському морі. За деякий час проект зник зі сайту.

Нагадаємо, що тиждень тому уряд Естонії ухвалив рішення про посилення митного контролю на кордоні з Росією. Зокрема, за переміщенням товарів, які підпадають під санкції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.07.2024 18:54