В Україні досі не конфісковані активи понад 20 російських олігархів, — аналітики

Станом на сьогодні в Україні досі не конфіскували активи компаній, які пов’язаних із 25 російськими олігархами, що обслуговують роботу військово-промислового комплексу Росії.

Про це свідчать дані реєстру олігархів Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch.

Зазначається, що одним з найбільших власників бізнесу в нашій країні залишається російський мільярдер Михайло Фрідман. Попри втрату колишнього "Альфа-банку" після нещодавньої його націоналізації, він володіє частками у компанії мобільного оператора "Київстар", підприємствах з виробництва води "Моршинська" та "Миргородська", компанії "Альфа Страхування" тощо. 

Зокрема, компанії російської групи "Альфа" фінансували військові заводи РФ, а також надавали послуги страхування для Росгвардії, яка залучена до окупації українських територій.

Ще один російський олігарх Олексій Мордашов продовжує володіти в Україні туристичним агентством Tui та компанією "Сєвєрсталь Дистрибуція". Остання постачала російським заводам ВПК понад десять марок сталі.

Фото: дані реєстру олігархів проекту Trap Aggressor

Російсько-грецькому бізнесмену та власнику морського порту Салоніки у Греції Іванові Саввіді в Україні належить компанія з виробництва продукції пластмаси. Йдеться про "Пентопак" та компанією з торгівлі "Атлантіс-Пак Україна". Раніше ці установи були арештовані та передані до Агентства з розшуку і менеджменту активів.

Серед інших відомих олігархів РФ, які підсилюють рашистів і мають досі не конфіскований бізнес в Україні, Вагіт Алекперов, Алішер Усманов та наближений до Путіна Юрій Ковальчук.

Також у складеному Trap Aggressor переліку фігурує і співзасновник "Яндекса" Аркадій Волож, який через півтора року засудив війну Росії проти України.

Фото: дані проект Trap Aggressor

Фото: дані реєстру олігархів проекту Trap Aggressor

Загалом, за підрахунками Trap Aggressor, великим російським бізнесменам, які співпрацюють з Кремлем, в Україні належать як мінімум 88 компаній. Вони працюють у таких сферах, як енергетика, логістика, промисловість, готельний бізнес тощо.

Нагадаємо, раніше Сполучені Штати заявили про введення санкцій проти двох російських олігархів. На цей раз обмеження торкнулися Михайла Фрідмана та Петра Авена. Мільярдери внесені до санкційного списку як засновники "Альфа-груп". 

Додамо, 26 липня країни Європейського Союзу на шість місяців продовжили санкції проти Росії, яка порушила територіальну цілісність України. Обмеження діятимуть до кінця грудня 2022 року. Рішенням послів Євросоюзу було продовжено заборону на видачу віз та заморожування активів щодо 1800 осіб та організацій, які причетні до порушення територіальної цілісності України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.08.2023 17:41