Фото: Слово і діло

В Україні очікується подорожчання продуктів через блокаду кордону з Польщею

Блокада кордону з Польщею ускладнила постачання на український ринок імпортних товарів із багатьох європейських країн. Також це може призвести до дефіциту деяких продуктів та їх подорожчання в Україні.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в інтерв’ю "Уніан".

"Можуть виникати дефіцити, починаючи з солі, тому що, на жаль, українське виробництво в тимчасовій окупації. А також інших продуктів, які в нас не вирощуються. Наприклад, цитрусових, бананів. Також морепродуктів, бо в нас зараз немає доступу до моря, щоб повноцінно їх виловлювати. Це не обов’язково щось "лакшері" — це навіть звичайний хек і інша заморожена риба", — зазначив він.

За його словами, до повномасштабного вторгнення Україна в основному імпортувала продукцію контейнерами через Одесу, але тепер це все пішло автомобільним транспортом і альтернатива відсутня. 

"Тож є ризики, по-перше, дефіциту, а по-друге — такого здорожчання, яке більшість собі не зможуть дозволити", — наголосив заступник міністра.

Тарас Висоцький додав, що зараз виробникам і експортерам продукції потрібно їхати по довшому маршруту через Румунію, Угорщину чи Словаччину. Відповідно, це довше і дорожче. Тому це все збільшує кінцеву вартість продукції.

Нагадаємо, віце-президент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін заявив, що польські протестувальники можуть заблокувати ще два пункти пропуску на кордоні. Зараз страйки тривають на чотирьох ділянках кордону: "Шегині — Медика", "Краківець — Корчова", "Рава-Руська — Гребенне" та "Ягодин — Дорохуськ".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.11.2023 14:49