Фото ілюстративне. Джерело: Верховна Рада України

В Україні помічникам нардепів підвищили зарплату: скільки отримуватимуть

У вівторок, 16 липня, Верховна Рада України затвердила ухвалу №11384 про підвищення зарплат помічникам народних депутатів із 1 липня. Підвищення відбулося майже на 40 тисяч гривень.

Про це свідчить сайт Верховної Ради України. Свої голоси "за" підвищення зарплат віддали 264 народних депутати із 401.

До підвищення зарплати помічники народних депутатів, яких дозволено мати не більше 31 на кожного, отримували 88,4 тисячі гривень на місяць. Але після підвищення заробітна плата збільшилася до 132,6 тисячі гривень на місяць. На цю суму народний депутат може найняти від одного до чотирьох помічників. А це 43,8 прожиткового мінімуму, встановлених для працездатних осіб на 1 січня 2024 року.

Підвищити зарплати помічникам нардепів запропонувала голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики Галина Третьяковій.

У пояснювальній записці сказано, що нинішній рівень зарплати помічників нардепів "порушує стійкість системи супроводу законотворчості" та на додаток до цього ускладнюється "забезпечення депутатами винагороди" помічникам. Підвищення оплати праці нібито не вплине на державний бюджет України та фінансування Верховної Ради на 2024 рік.

Обґрунтування підвищення зарплати

Скріншот з ухвали Верховної Ради України

Нагадаємо, що з 1 січня 2024 року в Україні збільшили оклади для народних депутатів. Проте уряд прийняв рішення про зменшення зарплати значній кількості чиновників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.07.2024 21:54