Фото: TrueUA

Відсьогодні стартували виплати компенсацій за зруйноване внаслідок війни житло: що потрібно знати

В Україні з 27 грудня розпочали виплачувати компенсації тим українцям, чиє житло було зруйноване внаслідок ворожих дій Російської Федерації. Кожен громадянин, хто вже отримав сертифікат, через застосунок "Дія" може забронювати кошти для купівлі будинку або квартири. Станом на сьогодні схвалено понад 1600 заявок.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков. 

"Відсьогодні розпочинаємо виплату компенсацій тим українцям, чиє житло зруйнували росіяни", — написав він у Facebook.

За словами Кубракова, кожен громадянин України, який отримав житловий сертифікат, через застосунок "Дія" може забронювати кошти для купівлі будинку або квартири. Це необхідно зробити для того, щоб система знала, що дана особа планує здійснити покупку житла. 

Як забронювати кошти для купівлі будинку або квартири?

  • оновити застосунок "Дія" до останньої версії;
  • у розділі "єВідновлення" перейти на вкладку "Сертифікати на житло";
  • натиснути на "Забронювати кошти".

Протягом п'яти робочих днів надійде підтвердження в застосунку "Дія" про те, що кошти заброньовані.

"Після цього у вас є 30 днів, щоб оформити угоду купівлі-продажу нового житла. Якщо ви не встигнете за цей час — потрібно буде повторно подавати заяву на бронювання коштів у "Дії", — пояснив міністр.

Кубраков зазначив, що для укладання угоди про придбання житла за сертифікатом, потрібно припинити право власності на той об'єкт нерухомості, який був зруйнований. Це можна зробити у нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора або в ЦНАПі. 

Для цього необхідно наступні документи:

  • заяву;
  • документ, що засвідчує право власності;
  • техзвіт про повне знищення майна, який видає комісія органів місцевого самоврядування.

"На даному етапі команда проекта провела навчання по роботі з сертифікатами для першої частини державних нотаріусів. До речі, для цієї послуги наша команда створила спеціальний сайт https://renovation.gov.ua, на якому ви можете знайти відповіді на найпоширеніші запитання, оновлення програми чи дати свій зворотній зв'язок", — додав міністр.

За його словами, за даною програмою можна придбати будь-яку квартиру чи будинок, в будь-якому регіоні країни, незалежно від того, де знаходиться зруйнована нерухомість.

Проте якщо вартість обраної нерухомості вища, ніж вартість сертифіката, то можна доплатити власні кошти. Також можливо об'єднати кілька сертифікатів для придбання одного об’єкту нерухомості.

"Якщо вартість нерухомості менша, ніж номінал сертифіката — різницю ви зможете отримати вже з прийняттям процедури стягнення репарацій з РФ", — уточнив Кубраков.

Міністр також додав, що станом на сьогодні сформовано 1636 сертифікатів на суму понад три мільярди гривень. Компенсації будуть здійснюватися в межах наявного обсягу коштів на небюджетному рахунку Мінінфраструктури до його закриття. За його словами, на даному етапі на сертифікат можливо тільки купити квартиру або будинок.

"Але вже в січні-лютому очікуємо можливості реалізації сертифіката на придбання будматеріалів та замовлення робіт — для тих, хто хоче побудувати новий будинок самостійно, на власній земельній ділянці", — зазначив він.

Кубраков також попросив із розумінням поставитися до можливих технічних збоїв, адже система є унікальною, взаємодіє з кількома наявними реєстрами та максимально спрощує бюрократичні процедури, однак для запобігання зловживанням повне спрощення, як у випадку з державною грошовою допомогою на ремонти, поки що ускладнено.

Інфографіка: Міністерство відновлення

Нагадаємо, 31 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким українцям повертатимуть гроші за ремонт зруйнованого житла.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.12.2023 14:26