Фото ілюстративне зі соцмереж

Військові-дезертири, які вперше самовільно залишили частину, зможуть повернутися на службу

У середу, 17 липня, Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект про повернення на службу військовослужбовців після самовільного залишення частин або вчинення дезертирства під час дії воєнного стану. Крім того, їх можуть звільнити від кримінальної відповідальності.

Про це повідомила прес-служба Міністерства оборони України.

"Підтриманий парламентом у першому читанні документ, зокрема, передбачає, що такі військовослужбовці можуть добровільно звернутися до слідчого чи прокурора з наміром повернутися до військової частини для продовження служби", — йдеться в повідомленні.

При цьому в Міністерстві оборони України наголосили, що намір військовослужбовця має схвалити командир.

"Зараз маємо створити систему, яка би вирішила ситуацію з поверненням до строю військовослужбовців. Саме тому чинне законодавство потребує змін. Існує багато випадків, коли військовослужбовці, які самовільно залишили частину, бажають повернутися до війська. Ми маємо надати їм таку можливість і створити умови для їхнього повернення", — зазначила заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова.

Законопроект напрацьований Міністерством оборони України з іншими структурами для винесення на розгляд Верховної Ради з метою створення правового механізму повернення військовослужбовців, які самовільним залишили частини.

У Міноборони підсумували, що якщо законопроект ухвалять у цілому, то таких військовослужбовців звільнять від кримінальної відповідальності. А після повернення до частини їм поновлять усі виплати та забезпечення.

Нагадаємо, у квітні президент України Володимир Зеленський заявив, що не можна амністувати всіх дезертирів, а потрібно кожну зі ситуацій оцінювати окремо. До того ж, за його словами, у будь-якому випадку необхідно діяти за законом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.07.2024 22:36