Колаж ілюстративний. Джерело: trans.info

Витрати на війну "перегрівають" економіку Росії: зафіксовано прискорення інфляції

Кремль стверджує, що його економіка процвітає, навіть попри незаконне вторгнення в Україну. Однак це неправда. Насправді інфляція вдвічі перевищує дані Центрального банку, а витрати на війну створюють нестійке зростання та "перегрів" економіки.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії.

Інформація Міністерства оборони Великої Британії

Дані про російську економіку

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Підвищення ключової ставки до 18% не зміг приховувати й Центральний банк Росії, прес-служба якого офіційно повідомила про це у п’ятницю, 26 липня. Там пояснили, що основна причина — інфляція прискорилася істотно вище квітневого прогнозу.

"Зростання внутрішнього попиту продовжує значно випереджати можливості розширення пропозиції товарів і послуг. Для того, щоби інфляція знову розпочала знижуватися, потрібне додаткове посилення грошово-кредитної політики, а для повернення інфляції до мети — істотно жорсткіші грошово-кредитні умови, ніж передбачалося раніше", — йдеться в повідомленні.

Річна інфляція в Росії збільшилася з 8,6% у червні до 9,0% станом на 22 липня. За новим прогнозом, за підсумками року інфляція в Росії складатиме 6,5-7,0%, а не 4,3-4,8%.

Як повідомлялося раніше, з грудня 2023 року ключова ставка перебувала на рівні 16%. До того ж у червні темпи зростання промислового виробництва в Росії уповільнилися практично втричі та стали найнижчими за останні 15 місяців.

Нагадаємо, що з 1 липня цього року в Росії на 11,2% підвищили внутрішні ціни на газ. Це сталося внаслідок втрати експорту блакитного палива до Європи та потрібно для збільшення доходів на внутрішньому ринку країни-агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.07.2024 19:17