Фото: Telegram Володимира Зеленського

Вступ до НАТО та ЄС: Зеленський у Молдові підписав важливу декларацію

Президенти України та Румунії Володимир Зеленський і Клаус Йоганніс у четвер, 1 червня, підписали спільну декларацію про підтримку Румунією євроатлантичної інтеграції України.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента.

"Президент України та президент Румунії: вітають значні досягнення України у просуванні на шляху євроатлантичної інтеграції; підтверджують свій намір збільшити спільні зусилля щодо підтримки інтеграції України до Альянсу та імплементації стандартів НАТО", — йдеться в тексті декларації.

Також лідери висловили готовність провести двосторонні консультації щодо міжнародних гарантій безпеки України на період до набуття членства в НАТО на основі Київського безпекового договору від 13 вересня 2022 року.

"Україна високо цінує політичну та практичну допомогу, яку надають Румунія та громадяни Румунії в цей критичний період, включно з, але не обмежуючись, прийняттям біженців, транзитом міжнародної допомоги, сприянням експорту зерна, підтримкою зусиль України із самооборони та стійкості, зокрема розбудовою оборонних спроможностей", — зазначається в тексті.

В ОП зауважили, що Румунія "підтримуватиме Україну стільки, скільки знадобиться, та продовжуватиме надавати багатовимірну допомогу Україні й закликати до посилення міжнародної допомоги та підтримки України".

Нагадаємо, раніше Сенат Чехії прийняв резолюцію щодо якнайшвидшого вступу України до Північноатлантичного альянсу. Відповідне рішення було прийняте у середу, 31 травня.

Своєю чергою генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що вступ України до НАТО під час війни не стоїть на порядку денному. Таку заяву він зробив у середу, 24 травня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.06.2023 19:03